Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lengyelország nyitott a francia atomerőmű-építési javaslatra


Franciaország legrégebbi atomerőműve Fessenheim közelében 2020. február 13-án
Franciaország legrégebbi atomerőműve Fessenheim közelében 2020. február 13-án

Lengyelország nyitott az EDF francia energetikai óriás-atomreaktorok építésére vonatkozó javaslatára – közölte a lengyel nemzetbiztonsági iroda (BBN) vezetője.

Pawel Soloch arról számolt be csütörtökön, hogy ezt Andrzej Duda lengyel elnök mondta francia kollégájának, Emmanuel Macronnak előző napi párizsi látogatásán.

„Tárgyalunk Franciaország részvételéről a lengyelországi atomerőmű-projekt megvalósításáról” – erősítette meg az államfői hivatal keretében működő BBN-t irányító Soloch.

Az EDF nemrég ajánlatot tett több nukleáris reaktor megépítésére a szénerőművekről tiszta energiára való átálláson dolgozó Lengyelországban.

Soloch hangsúlyozta, hogy Varsó „komolyan veszi a francia javaslatokat”, azonban szem előtt tartja azt is, hogy ezen a területen már együttműködési szerződést írt alá az Egyesült Államokkal.

Februárban életbe lépett a harminc évre szóló lengyel–amerikai kormányközi megállapodás a békés célú atomenergetikai együttműködésről. Ennek keretében az amerikai Westinghouse és az ugyancsak amerikai Bechtel másfél éven belül technológiai és finanszírozási ajánlatot készít új erőművek építéséről. Az első amerikai reaktor ennek nyomán a tervek szerint 2033-ban kezdhetné meg a működését.

Zöldenergia

Előző héten a dél-koreai Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) is bejelentette, hogy legkésőbb jövő márciusig benyújtja ajánlatát a varsói vezetésnek.

A kormány tavaly elfogadott programja értelmében Lengyelország hat atomreaktort tervez építeni 2043-ig. Az első, 1–1,6 gigawatt áramtermelési kapacitású reaktor után két-három évente létesítenének további, 6–9 gigawatt kapacitású erőművet.

Lengyelország fokozatosan visszaszorítaná a szénerőművek részarányát az ország energiamixében. Az áramtermelés 23 százaléka 2030-ra megújuló forrásból származna ennek alapján.

Készült az MTI és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG