Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lengyelország újabb élelmiszereket tilthat ki, ha Ukrajna tovább élezi a konfliktust


Mateusz Morawiecki Brüsszelben 2023. július 18-án
Mateusz Morawiecki Brüsszelben 2023. július 18-án

Kijev ellenintézkedéseket helyezett kilátásba, illetve bepanaszolta Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) a gabonaimport tilalmának meghosszabbítása miatt.

Előző pénteken, a határidő lejártának napján jelentette be az Európai Bizottság, hogy nem hosszabbítja meg az egyes ukrán mezőgazdasági termékekre bevezetett, fél éve érvényben lévő behozatali tilalmat.

Lengyelország, Magyarország és Szlovákia a brüsszeli döntéssel szembeszegülve ezt saját hatáskörben kiterjesztette a hazai piac védelmére hivatkozva.

A szerinte barátságtalan lépésekre válaszul Ukrajna panasszal fordult a WTO-hoz a három állammal szemben.

Emellett Kijev kedden leszögezte, hogy ellenintézkedéseket fog elrendelni bizonyos lengyel és magyar árukra vonatkozóan, amennyiben nem oldják fel az egyoldalú tilalmat.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök erre reagálva figyelmeztetett, hogy amennyiben az ukrán hatóságok ily módon eszkalálják a konfliktust, újabb termékeket fognak felvenni az importtilalmi listára.

Ehhez kapcsolódóan: Az Európai Bizottság választ ígér a magyar gabonatilalomra

Elemzők szerint a Varsó részéről tapasztalható keményebb álláspontnak és nyilatkozatoknak köze lehet a közelgő, október 15-i parlamenti választáshoz. A szélsőjobboldali erők azzal vádolják a kormányzó, nacionalista Jog és Igazságosság Pártot, hogy túl elnéző Ukrajnával szemben.

Lengyelország Ukrajna egyik legeltökéltebb támogatója az orosz invázió tavaly februári kezdete óta, de a két ország között egyre élesedő vita van a gabonaügyben.

Volodimir Zelenszkij az ENSZ Közgyűlése előtt hangsúlyozta, hogy keményen dolgoznak a gabonakivitel szárazföldi útvonalainak megőrzésén, a mezőgazdasági import körüli politikai színház pedig kizárólag Moszkvát segíti.

Utóbbi megjegyzését nem fogadták túl jól Varsóban. Mariusz Kamiński lengyel belügyminiszter szerint az ukrán elnök „néhány mondattal túl messzire ment”.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrán gabona rögös útja: ha nem pusztítják el az oroszok, kitiltják az európaiak

Morawiecki azt hangoztatta, hogy országa kész támogatni Ukrajnát, de „nem a lengyel piac destabilizációjának árán”.

A feszültség enyhítésének irányába mutat ugyanakkor, hogy eközben az ukrán kormány képviseletében Tarasz Kacska kereskedelmi képviselő kiemelte: nem hiszi, hogy Kijev embargót fog bevezetni a lengyel alma- és zöldségbehozatalra.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG