Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vádat emeltek Oroszország javára végzett kémkedés miatt tizenhat külföldi ellen Lengyelországban


Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter szerint egyenként tíz év börtön vár rájuk
Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter szerint egyenként tíz év börtön vár rájuk

Lengyelország szerdán közölte, hogy tizenhat külföldi ellen emelt vádat Oroszország javára végzett kémtevékenység miatt. A vádlottak állítólag szabotázsakciókat készítettek elő, és információkat gyűjtöttek az Ukrajnának szállított katonai felszerelésekről.

A márciusban felszámolt kémgyűrű tagjai elleni vádemelést Mariusz Kamiński titkosszolgálati koordinátor hivatala jelentette be.

„Vádemelés történt tizenhat külföldi ellen, akiket azzal vádolnak, hogy az orosz titkosszolgálatok javára kémkedtek lengyel területen, és tagjai voltak egy szervezett bűnözői csoportnak” – áll a közleményben.

„Feladataik közé tartozott a katonai létesítmények és a kritikus infrastruktúra azonosítása, az Ukrajnába katonai és humanitárius segélyt szállító vonatok megfigyelése és dokumentálása, valamint a vonatok kisiklatásának előkészítése” – tette hozzá.

A hivatal tájékoztatása szerint a vádlottak mindegyike beismerő vallomást tett. Saját bevallásuk szerint az is a feladatuk volt, hogy olyan propagandát folytassanak, amely a szomszédos Ukrajna ellen hangolja a lengyeleket.

Ehhez kapcsolódóan: Vadászat egy orosz kém után

Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter közölte X-en, a korábbi Twitteren, hogy a vádlottak mindegyikére tíz év börtönbüntetés vár.

Lengyelország a katonai felszerelések terén Ukrajna egyik legjelentősebb adományozója, és a nyugati szövetségesektől érkező fegyverek szállítási csomópontjaként is szolgál.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG