Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vadászat egy orosz kém után


Héctor Alejandro Cabrera Fuentes mexikói tudós részt vett egy kifinomult, éveken át tartó orosz erőfeszítésben, amelynek célpontja egy, az Egyesült Államokba disszidált orosz kém volt (archív fotó)
Héctor Alejandro Cabrera Fuentes mexikói tudós részt vett egy kifinomult, éveken át tartó orosz erőfeszítésben, amelynek célpontja egy, az Egyesült Államokba disszidált orosz kém volt (archív fotó)

Hamarosan szabadulthat az amerikai börtönből az az Oroszországban tanult mexikói mikrobiológus, aki egy éve bűnösnek vallotta magát egy amerikai kormányzati informátor megfigyelésében játszott bizarr szerepében. Kiderült, hogy az informátor egy átálló orosz ügynök volt, aki feldühítette Vlagyimir Putyint egy kémhálózat leleplezésével.

2020. február 13-án egy Szingapúrban dolgozó, orosz végzettségű mexikói mikrobiológus megérkezett a floridai Miami repülőterére, és autót bérelt. (Héctor Cabrera Fuentes nem volt akárki: több mint húsz, kardiológiával foglalkozó tudományos cikket publikált, de bizarr módon kettős életet élt, és két kontinensen két felesége volt.)

Másnap a férfi – nem tévedés – második, mexikói felesége egy miami társasházi komplexumba ment, és az előttük haladó autót szorosan követve behajtott a biztonsági kapun. Miközben a szokatlan akciótól megriadt biztonsági őrök megtalálták a járművet, és kérdőre vonták a férfit, a nő lefényképezte egy másik, közelben lévő autó rendszámtábláját. Utasították őket, hogy távozzanak.

Az autó, amelynek rendszámtábláját lefényképezték, „az amerikai kormány egyik bizalmas emberi forrásához tartozott, aki korábban olyan információkat szolgáltatott az Orosz Hírszerző Szolgálat tevékenységéről, amelyek az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit érintik” – áll az FBI előtt eskü alatt tett 2020-as nyilatkozatában.

Az „amerikai kormányzati humán forrás” kiléte eddig szigorúan titkos volt, de egy könyv, amelynek megjelenését ebben a hónapban tervezik, pontosan meghatározza, ki az. A felfedezés lerántotta a leplet az orosz hírszerző ügynökségek összetett, kifinomult és évekig tartó erőfeszítéséről, hogy megtalálják és esetleg meggyilkolják.

A férfi Alekszandr Potejev, az Orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat, az SZVR egykori tisztje, akinek egy évtizeddel korábban az FBI-nak adott tippje az Egyesült Államok modern kori történetének egyik legnagyobb kémbotrányát robbantotta ki. Ennek nyomán tíz, az Egyesült Államokban hamis személyazonossággal élő orosz alvóügynököt tartóztattak le.

Az oroszokat gyorsan kiutasították az Egyesült Államokból. Cserébe négy, hazájukban kémkedés miatt bebörtönzött orosz állampolgárt – köztük a Szergej Szkripal nevű volt katonai hírszerzőtisztet – engedtek szabadon, és egy hidegháborús időket idéző fogolycsere keretében Nyugatra küldtek.

Putyin haragja

Az oroszok kiutasítását követően Vlagyimir Putyin akkori miniszterelnök nem igyekezett leplezni azokkal szembeni dühét, akik szerinte elárulták a hazát.

„Voltak, akik az életüket áldozták, hogy a hazát szolgálják, és történetesen volt egy állat, aki elárulta őket – mondta Putyin 2010 decemberében egy televíziós betelefonálós műsorban. – Hogy fog ezzel együtt élni egy életen át? Hogy fog a gyermekei szemébe nézni? Disznó! (…) Ami pedig az árulókat illeti, ők maguktól fognak elpatkolni. Akármennyi pénzt is kapjanak Júdás harminc ezüstnek megfelelő pénzéért, a torkukon fog akadni” – mondta.

Szergej Szkripal a moszkvai bírósági tárgyalóteremben elítélése napján, 2006. augusztus 9-én. Szkripalt, a nyugalmazott orosz hírszerző ezredest a brit hírszerzés szervezte be a kilencvenes évek közepén. Kémkedés miatt 13 évre ítélték, fogolycsere útján került Nagy-Britanniába
Szergej Szkripal a moszkvai bírósági tárgyalóteremben elítélése napján, 2006. augusztus 9-én. Szkripalt, a nyugalmazott orosz hírszerző ezredest a brit hírszerzés szervezte be a kilencvenes évek közepén. Kémkedés miatt 13 évre ítélték, fogolycsere útján került Nagy-Britanniába

2018-ban Szkripal és lánya majdnem meghalt az angliai Salisburyben, amikor egy erős, szovjet korabeli idegméreggel megmérgezték őket. Egy brit nő, aki egy kidobott parfümösüveg révén került kapcsolatba az elhíresült Novicsokkal, bele is halt a mérgezésbe. A brit hatóságok két orosz katonai hírszerző ügynököt azonosítottak elkövetőként.

Eközben úgy vélik, Potejev még életben van.

„Segíthetünk egymásnak”

Visszatérve a mexikói férfire: a 38 éves Héctor Alejandro Cabrera Fuentes, az elismert tudós 2022-ben bűnösnek vallotta magát a külföldi ügynökkel kapcsolatos amerikai vádakban, és a tervek szerint jövő hónapban szabadul egy amerikai börtönből.

Kapcsolatát a Potejev-üggyel először a Kémek, a Kelet és Nyugat közötti eposzi hírszerzési háború című könyvben erősítették meg, amely júniusban jelent meg az Egyesült Államokban. A Szabad Európa hozzájutott egy példányhoz.

A szerző, Calder Walton, a Harvard Egyetem Kennedy Intézetének kutatója a Szabad Európának elmondta, hogy két amerikai hírszerzési tisztviselőtől értesült Fuentes és Potejev kapcsolatáról.

A megállapításokat a The New York Times is megerősítette. A kettős életet élő és az oroszországi Kazanyban diplomázó Fuentes az amerikai igazságügyi minisztérium beadványai szerint valamikor 2019 májusa körül egyezett bele, hogy segít az orosz hírszerzés ügynökeinek, amikor első felesége – egy orosz nő – és két lányuk Németországból Oroszországba utazott, hogy elintézzenek néhány hivatalos ügyet. Fuentes akkoriban Szingapúrban tartózkodott, ahol a Nemzeti Szívközpontban dolgozott kutatóként.

Az orosz tisztviselők az utazás végén visszatartották a feleséget és a gyerekeket. Az FBI által kiadott nyilatkozat szerint Fuentes ezután Moszkvába utazott, ahol találkozott egy meg nem nevezett orosz tisztviselővel, akit korábbi „szakmai találkozókról és eszmecserékről” ismert.

Egy későbbi moszkvai találkozón az orosz férfi átadott Fuentesnek egy, a Gmail-fiókjából származó „kinyomtatott másolatot” egy 2015-ös e-mailről, amelyben az állt, hogy Fuentes ingatlant keres Miamiban. Az eskü alatt tett nyilatkozat szerint a férfi rámutatott, hogy Fuentes felesége és lányai nem tudták elhagyni Oroszországot, és azt mondta neki: „Segíthetünk egymásnak.”

Fuentes ezután azt az utasítást kapta az orosz férfitól, hogy béreljen lakást Miamiban ugyanabban a komplexumban, ahol Potejev lakott, de valaki más nevén – írta az FBI.

Fuentes 2019 decemberében véglegesítette a bérleti szerződést. Abban a hónapban ismét találkozott Moszkvában az orosz tisztviselővel, aki ekkor utasította, hogy keresse meg Potejev autóját és jegyezze fel a rendszámát, valamint a fizikai helyét a komplexum parkolóházában. A férfi azonban – a nyilatkozat szerint – azt mondta Fuentesnek, hogy ne fotózza le.

Február 16-án, két nappal azután, hogy Fuentes és egyik felesége szemtől szembe találta magát a társasházi komplexum biztonsági szolgálatával, amerikai határőrök állították meg őket a miami repülőtéren, ahonnan a tervek szerint Mexikóvárosba repültek volna. Az ügynökök átkutatták Fuentes feleségének telefonját, és találtak egy fényképet az autó rendszámáról, amelyet a nő a komplexum parkolóházában készített, és amelyet WhatsAppon keresztül átküldött Fuentesnek.

A Miami Nemzetközi Reptér – itt állították le Fuentest második, mexikói feleségével, és itt fedezték fel a Potejev kocsijáról készült képet
A Miami Nemzetközi Reptér – itt állították le Fuentest második, mexikói feleségével, és itt fedezték fel a Potejev kocsijáról készült képet

Amikor másnap az FBI ügynökei kihallgatták Fuentest, a nyilatkozat szerint felfedte a másik feleségével és lányaikkal kapcsolatos helyzetet, és átadta az üzeneteket azzal a férfival folytatott kommunikációjából, akiről úgy vélte, hogy a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak, azaz az orosz FSZB-nek dolgozott.

Fuentest 2020. február 18-án letartóztatták azzal a váddal, hogy be nem jegyzett külföldi ügynökként működött. Nagyjából két évvel később bűnösnek vallotta magát, ezt követően négy év börtönbüntetésre ítélték.

„Mostantól semmi kedvem sincs részt venni ilyesmiben” – mondta a bíróságnak 2022. június 22-i ítélethirdetésén.

Az amerikai hatóságok közölték, hogy Fuentest büntetése letöltése után kitoloncolják. A tervek szerint jövő hónapban, július 16-án szabadul egy minimálisan őrzött dél-karolinai szövetségi börtönből.

Fuentes Miamiban élő ügyvédje, Ronald Gainor megerősítette Fuentes közelgő szabadulását és várható kitoloncolását, de kommentárt nem fűzött hozzá.

„Tudjuk, ki ő és hol van”

Visszatérve arra, aki miatt Moszkvában megzsarolták és együttműködésre kényszerítették Fuentest: Potejev évekig az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálatnak, az SZVR-nek dolgozott, amely az FSZB-vel együtt a KGB egyik fő utódszervezete.

Miután informálta az amerikai hatóságokat „az illegális orosz kémhálózatról”, megszökött Oroszországból, és az Egyesült Államokban telepedett le, állítólag a CIA által fenntartott tanúvédelmi program keretében. Neve 2010 végén az orosz médiának történő kiszivárogtatások során került nyilvánosságra.

A Kommerszant című orosz újság 2010 novemberében egy magas rangú SZVR-disszidálóról szóló jelentésében egy meg nem nevezett Kreml-tisztviselőt idézett, aki Ramon Mercader nevét említette, annak a szovjet ügynöknek a nevét, aki 1940-ben Mexikóvárosban jégcsákánnyal meggyilkolta Lev Trockijt.

„Tudjuk, ki ő és hol van. Vagy pénzért vállalkozott az árulásra, vagy egyszerűen csak rajtakapták. De biztosak lehetnek benne, hogy Mercadert már elküldték érte” – idézte a tisztviselőt.

A Kommerszant a disszidálót egy másik SZVR-tisztként azonosította, majd napokkal később először nevezte meg nyilvánosan Potejevet.

2011 júliusában, körülbelül egy évvel azután, hogy elmenekült Oroszországból, és körülbelül hét hónappal azután, hogy Putyin nyilvánosan javasolta, hogy öljék meg az Oroszországot eláruló ügynököket, Potejevet távollétében 25 év börtönbüntetésre ítélte egy moszkvai bíróság.

Lev Trockij Mexikóban Frida Kahlo képzőművésszel, akivel viszonya is volt. A kommunista vezetőt egy spanyol NKVD-ügynök ölte meg 1940-ben, akit 1960-ban szabadlábra helyeztek
Lev Trockij Mexikóban Frida Kahlo képzőművésszel, akivel viszonya is volt. A kommunista vezetőt egy spanyol NKVD-ügynök ölte meg 1940-ben, akit 1960-ban szabadlábra helyeztek

Nem ez volt az első eset, hogy Potejevet Fuentes segítségével vették célba.

A Times 2018-as jelentése szerint 2013 végén vagy 2014 elején egy orosz bérgyilkos állítólag Floridába utazott egy disszidált orosz hírszerzőügynök után kutatva. Az ügynököt állítólag figyelték az amerikai bűnüldöző szervek, és később a BBC Potejevként azonosította.

Két évvel az állítólagos merényletkísérlet után, 2016 júliusában az orosz Interfax hírügynökség meg nem nevezett hírszerzési tisztviselőkre hivatkozva egy rejtélyes cikket tett közzé, amely szerint Potejev meghalt. A hír széles körben keringett Oroszországban és Oroszországon kívül is.

A történetet talán azért találták ki, hogy lecsapjanak Potejevre, hogy rávegyék, lépjen kapcsolatba oroszországi rokonaival, és segítsenek az orosz ügynökök felkutatásában.

Év elején azonban Potejev a valódi nevét használta, hogy horgászengedélyt szerezzen Floridában – jelentette a BuzzFeed News. Szavazni is a valódi nevén regisztrált, ami zavarba ejtette a biztonsági szakértőket.

2021 áprilisában az Egyesült Államok bejelentette, hogy kiutasít tíz orosz diplomatát, azzal vádolva őket, hogy részt vettek amerikai kormányzati szervek feltörésében és a 2020-as elnökválasztásba való beavatkozásban. Néhányukat diplomáciai álcával dolgozó hírszerzőként azonosították.

Egyikük az SZVR washingtoni állomásfőnöke volt, akit a Times szerint a Potejevet célzó összeesküvés miatt utasítottak ki.

Szöveg: Mike Eckel.
XS
SM
MD
LG