Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lengyelországban megerősödött Tusk az EP-választás után, de szorosan a sarkában vannak a populisták


Donald Tusk lengyel miniszterelnök a Polgári Koalíció eredményváróján Varsóban 2024. június 9-én
Donald Tusk lengyel miniszterelnök a Polgári Koalíció eredményváróján Varsóban 2024. június 9-én

A hétfőn közzétett hivatalos eredmények szerint Donald Tusk lengyel miniszterelnök centrista pártja egy évtized után megszerezte első választási győzelmét egy jobboldali populista párttal szemben; a legtöbb szavazatot gyűjtötte be az európai parlamenti választáson.

Sokan olyan ritka esetként tekintettek Tusk tavalyi visszatérésére a hatalomba, amikor egy demokratikus párt felülkerekedik a populista és tekintélyelvű erőkön. Bár a vasárnapi győzelem megerősítette pozícióját, az eredmények azt is mutatják, hogy előnye kicsi, a szélsőjobb támogatottsága pedig nő.

Ehhez kapcsolódóan: Az EU hamarosan lezárhatja a jogállamisági eljárást Lengyelországgal szemben

A Tusk vezette Polgári Koalíció a szavazatok 37,1 százalékát szerezte meg. A 2015-től tavalyig hatalmon lévő nacionalista Jog és Igazságosság párt, amelyet Jarosław Kaczyński vezet, szorosan követte 36,2 százalékkal. Ez arra mutat rá, hogy a kormányzása évei alatt kirobbant korrupciós botrányok ellenére sok lengyel választó számára továbbra is vonzó az általa képviselt konzervatív világnézet.

A Jog és Igazságosság két jelöltje – Mariusz Kamiński volt belügyminiszter és egykori helyettese, Maciej Wąsik – annak ellenére nyert mandátumot, hogy korábban elítélték hatalommal való visszaélés miatt. Év elején rövid időre bebörtönözték őket, majd kegyelmet kaptak a konzervatív pártnak elkötelezett Andrzej Duda elnöktől.

Közben a harciasan Ukrajna-ellenes álláspontot képviselő szélsőjobboldali párt, a Konföderáció minden eddiginél jobb eredményt ért el, 12,1 százalékkal a harmadik helyen végzett – összhangban a nacionalista, EU-ellenes pártok támogatottságának uniószerte tapasztalt megugrásával.

A Konföderáció egyik EP-mandátumot szerző jelöltje, az ellentmondásos politikusnak tartott Grzegorz Braun volt az, aki tavaly decemberben elfújta a gyertyákat a zsidó hanukaünnep tiszteletére a lengyel parlament épületében felállított menórán.

Tusk, aki 2007 és 2014 között már volt miniszterelnök, majd az EU legfelsőbb vezetői posztjainak egyikét töltötte be, decemberben tért vissza a hatalomba Varsóban, miután hárompárti koalíciója alakíthatott kormányt a tavaly őszi országos választást követően. A Jog és Igazságosság azonban több szavazatot szerzett akkor, mint bármely más párt. Most vasárnap sok év után először fordult elő, hogy nem az övé lett a legtöbb voks.

Tusk pártjának vasárnapi jó szereplése szavazatokat vett el két koalíciós partnerétől, a Baloldaltól és a konzervatívabb Harmadik Úttól, amelyek gyenge eredményt értek el.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG