Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU hamarosan lezárhatja a jogállamisági eljárást Lengyelországgal szemben


Donald Tusk és Ursula von der Leyen a lengyel fővárosban 2024. február 23-án
Donald Tusk és Ursula von der Leyen a lengyel fővárosban 2024. február 23-án

Az Európai Bizottság hat év után kezdeményezni fogja az alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárás lezárását, mivel úgy látja, hogy már nem áll fenn a jogállamisági elvek súlyos megsértésének veszélye Lengyelországban.

A brüsszeli testület arról számolt be, hogy készen áll javaslatot tenni a 2017 decemberében megindított eljárás lezárására, miután véglegesítette a lengyelországi helyzet, a tavaly hivatalba lépő új, centrista kormány intézkedéseinek értékelését.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a korábban Twitterként ismert X-en üdvözölte az „új fejezetet” Lengyelország számára, hangsúlyozva, hogy ez a határozott reformintézkedések eredménye.

Ehhez kapcsolódóan: Lengyelország véget vetne az ellene folyó jogállamisági eljárásnak

„A lengyelországi jogállamiság jelenleg zajló helyreállítása nagyszerű a lengyel nép és uniónk egésze szempontjából is” – írta.

„Több mint hat év után úgy hisszük, hogy lezárható a 7. cikk szerinti eljárás. Gratulálok Donald Tusk lengyel miniszterelnöknek és kormányának ehhez a fontos áttöréshez” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Lengyelország: rendszerváltás vagy alkotmányos válság?

A végső szót az ügyben a huszonhét tagállamot tömörítő tanács fogja kimondani, de elég valószínűtlen, hogy a kezdeményezés akadályba ütközne.

Az úgynevezett általános ügyek tanácsának következő ülésére május 21-én kerül sor, így ekkor kerülhet napirendre legkorábban a kérdés.

A bejelentést a lengyel kormány rögtön üdvözölte. Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz, a fejlesztési alapokért és regionális politikáért felelős miniszter leszögezte, hogy a döntés megerősíti hazája pozícióját az EU-n belül.

„Nem vetül ránk többé sötét árnyék” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: Megnyílik a pénzcsap a lengyeleknek, lassan Magyarország lehet az egyetlen, aki nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez

Hasonló eljárás folyik Magyarország ellen is 2018 óta, hazánk esetében azonban nincs a láthatáron a mechanizmus lezárása.

Az Európai Bizottság az igazságszolgáltatás függetlenségét erősítő bírósági reformokra tekintettel idén februárban jóváhagyta 137 milliárd euró befagyasztott forrás elérhetővé tételét Varsó számára.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG