Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lényegében kiperelni sem lehet az operatív törzs titkosított döntéseit


Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban 2020. szeptember 12-én.
Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban 2020. szeptember 12-én.

A kis megszakítással 2020 márciusa óta veszélyhelyzeti kormányzást folytató Orbán-kabinet rendeletben szigorította a hozzáférést azokhoz az adatokhoz, amelyekből kiderülne, a testület mire alapozva hozta meg döntéseit.

A Szabad Európa is beszámolt januárban arról, hogy tíz évre titkosították az operatív törzs üléseinek dokumentumait. Ez azt jelenti, hogy 2030-ig nem adják ki azokat a dokumentumokat, amelyek a hivatalosan Pintér Sándor belügyminiszter vezette Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs ülésein születnek.

Ez akkor derült ki, amikor a hvg.hu közérdekű adatigényléssel az operatív törzs összes üléséről készült jegyzőkönyv vagy feljegyzés, jelentés kiadását kérte. A hivatalos indoklás szerint közfeladatot ellátó szervről van szó, és a keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak azok az adatok, amelyek alapján a testület meghozta a döntéseit, illetve azok sem, amelyek a döntéshozatalkor készültek.

A hétfői Magyar Közlönyben megjelent 356/2022. (IX. 19.) számú, az egyes közérdekű adatok nyilvánosságával kapcsolatos jogok veszélyhelyzet idején történő gyakorlásáról szóló kormányrendelet, amely gyakorlatilag azonnal, már aznap 23 órakor hatályba is lépett – ahogy azt a Telex megírta –, lényegében lehetetlenné teszi az adatokhoz való hozzáférést.

A rendelet ugyanis kimondja, hogy az adat megismerésére irányuló adatigénylés infótörvény 27. § (6) bekezdése alapján elutasítható,

„ha az adat további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja, vagy az adat megismerése a közfeladatot ellátó szerv törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását, így különösen az adatot keletkeztető álláspontjának a döntések előkészítése során történő szabad kifejtését veszélyeztetné”.

Az egyik paragrafus szerint az ilyen adatokkal „összefüggésben indult közigazgatási hatósági vagy bírósági eljárásban az adat az iratokhoz nem csatolható, arról másolat nem készíthető, az – legfeljebb az eljárás sikeres lefolytatásához szükséges mértékben – kizárólag az adatot kezelő közfeladatot ellátó szervnek az adatkezelés helyszínéül szolgáló helyiségében tekinthető meg”.

A rendeletet a hatálybalépéskor már folyamatban lévő adatigénylések esetében is alkalmazni kell.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG