Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lépett az úszószövetség Szilágyi Liliána ügyében


Szilágyi Liliána y 2014-es ifjúsági olimpia díjátadóján, miután megnyerte a női 200 méteres pillangóúszás versenyét 2014. augusztus 18-án a kelet-kínai Nanjingban.
Szilágyi Liliána y 2014-es ifjúsági olimpia díjátadóján, miután megnyerte a női 200 méteres pillangóúszás versenyét 2014. augusztus 18-án a kelet-kínai Nanjingban.

A sportoló azt állította, hogy apja éveken át testileg lelkileg és szexuálisan is bántalmazta őt. Az úszószövetség elnöke az ifjúsági olimpiai bajnok, Eb-ezüstérmes úszónő állításai alapján elrendelte, hogy a MÚSZ fegyelmi bizottsága és gyermekvédelmi bizottsága indítson vizsgálatot az ügyben.

Wladár Sándor közleménye szerint a fegyelmi bizottság feladata valamennyi érintett meghallgatásával feltárni, hogy az ügyvédi praxisa mellett gyermekek úszóedzőjeként is tevékenykedő, jelenleg a Stamina SK-t irányító dr. Szilágyi Zoltán edzői tevékenysége során megsértette-e a szövetség etikai, fegyelmi és gyermekvédelmi szabályzatát.

Szilágyi Liliána december 29-én lépett a nyilvánosság elé azzal, hogy apja éveken keresztül bántalmazta őt és az édesanyját is. Szilágyi Zoltán másnap reagált az állításokra, tagadva azokat és bírósági eljárást helyezett kilátásba.

Újabb vizsgálat jön az úszószövetségnél

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke az ATV műsorában megdöbbentőnek nevezte Szilágyi Liliána állításait. Úgy fogalmazott, hogy ez egy rendkívül súlyos ügy, túlmutat mindenen, és bűnvádi eljárás lehetséges az ügyben, mert nagyon súlyos bűncselekményről van szó.

Wladár Sándor arról is beszélt, hogy Szilágyi Zoltán ellen korábban egy versenybíró szóbeli inzultálása miatt fegyelmi eljárást kezdeményezett a szövetség, és meg is büntették a férfit, aki a bizottságot fegyelmi eljárással fenyegette meg.

A MÚSZ elnöke a műsorban azt is megerősítette, hogy a férfi hozza és viszi a versenyekre a kisebbik lányát, aki hermetikusan elszigeteltté vált versenyző társaitól. ​

A Szabad Európa is beszámolt annak a vizsgálatnak az eredményéről, amelyet számos világklasszis úszó egykori edzője, Turi György módszerei miatt indítottak, miután több régi tanítványa is arra panaszkodott, hogy verte, megalázta őket az edzéseken. Turi György nagyrészt elismerte a bántalmazásokat, és a bizottság előtt is bocsánatot kért a megbántott versenyzőktől.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG