Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Rendszeresen jelen volt a testi fenyítés” – Kivizsgálták Turi György edzői módszereit


Turi György úszóedző 2021. április 9-én
Turi György úszóedző 2021. április 9-én

Turi György gyakran testi fenyítésben részesítette a versenyzőket. Ez általában pofon volt, vagy az edzés közben alkalmazott hosszú nyelű bot, amellyel úszás közben is fegyelmezte a sportolót – egyebek között ez áll abban a jelentésben, amelyet a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) vizsgálóbizottsága készített Turi György múltbéli edzői módszereiről.

A szövetség a tizenhat oldalas jelentés teljes szövegét nyilvánosságra hozza, deössze is foglalta a legfontosabb megállapításokat.

A bizottság főbb megállapításai a következők:

  1. Turi György edzésmódszerében a nyolcvanas-kilencvenes években számos esetben, a kétezres évektől már elszórtabban – „egyébként más edzőkhöz és más sportágakhoz hasonlóan” – rendszeresen jelen volt a testi fenyítés.
  2. Ebben az időszakban Turi György meg nem engedhető hangnemben és módon ordibált versenyzőivel, akik közül sokan ezt lelki bántalmazásként élték meg.
  3. Túlterhelte és robotként kezelte az úszókat, lehetetlen feladatokat kérve tőlük. Előfordult, hogy ez az egészségüket is veszélyeztette.
  4. Számos alkalommal a versenyzők előtt alázta meg beosztott edzőtársait, velük is ordibált.
  5. A sportolók számos esetben jelezték, hogy pszichológiai segítségre szorulnak a történtek miatt, vagy még most is szükségük lenne szakember segítségére.

Pofon és bot

A jelentés szerint Turi Györgynél a testi fenyítés kiváltó oka rendszerint a versenyzők fegyelmezetlensége volt. A testi fenyítés általában pofon volt, vagy az edzés közben alkalmazott hosszú nyelű bot, amellyel úszás közben is fegyelmezte a sportolót.

A jelentés szerint bántalmazásból származó sérülésről egyetlen nyilatkozó sem számolt be. A bántalmazásról a versenyzők nem szóltak a szülőknek, vagy ha szóltak, „a szülők nem látták szükségesnek, hogy beleavatkozzanak e nevelési módszerbe”.

Ordibálás, megalázás

Gyakori panasz volt a versenyzőkkel szemben alkalmazott minősíthetetlen verbális fellépés, a káromkodás, az ordibálás. A nyolcvanas években versenyző sportolók a mai napig lelki tehernek érzik a korábbi bántalmazásokat, még mindig nem dolgozták fel teljes mértékben.

Sok esetben merült fel a megalázó és lealacsonyító megjegyzések alkalmazása a versenyzőkkel szemben, különösen sértő módon a női versenyzők esetében a súlyukkal, illetve a menstruációs ciklusukkal kapcsolatban. Súlyproblémájuk nem megfelelő kezelése bulimiás tünetekhez vezetett.

A jelentés készítői szerint a kétezres évektől fokozatosan eltűntek a fenti módszerek Turi György eszköztárából, illetve jelentősen finomodtak, de továbbra is megmaradtak a súlyra vonatkozó sértő megjegyzések és a megalázó beszédstílus.

Manipulálta a versenyzőket

Több esetben arról számoltak be a sportolók a vizsgálóbizottságnak, hogy rossz eredményeiket vagy rossz helyezésüket Turi György személyes sértésnek vette, és ahelyett hogy segített volna feldolgozni a kudarcot, sértetten elvonult, nem állt szóba a versenyzővel. Manipulálta és gyakran egymás ellen fordította a versenyzőit.

Arról is beszámoltak a sportolók a bizottságnak, hogy Turi mindig hierarchikus viszonyt alakított ki a versenyzőkkel, és soha nem ismerte el a hibáját. Állításuk szerint Turi György megutáltatta velük az úszást, és amikor más edzőhöz mentek át, akkor jöttek rá, hogy lehet ezt másképp is csinálni.

Bocsánatot kért

Turi György nyilatkozatában nagyrészt elismerte a bántalmazásokat, és a bizottság előtt is bocsánatot kért a megbántott versenyzőktől. A jelentés készítői szerint azok a nyolcvanas évekre mutató panaszok, hogy Turi György módszeresen, élvezettel alkalmazta volna a testi fenyítést, nem nyertek bizonyítást.

A jelentés készítői megjegyzik, hogy sok esetben a sportolók szülő-gyerek viszonyt emlegettek Turival való viszonyuk kapcsán. Az edző segítette őket, volt, akit pénzzel, utazással, szívességgel vagy egy nehezen elérhető orvosi kezelés elintézésével.

A jelentés szerint – noha a MÚSZ jelenlegi elnöke és vezetése nem tehető felelőssé a múltért – a szövetség az egyetemes úszósport nevében bocsánatot kér az áldozatoktól. A szövetség a vizsgálóbizottság jelentését elfogadta, szigorítja Sportfegyelmi szabályzatát, az edzői licenchez jutás feltételeit, valamint fejleszti gyermekvédelmi programját a bizottsági jelentésben foglaltaknak megfelelően.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG