Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Leszállították a repülőről, és őrizetbe vették a Nyitott Oroszország volt vezetőjét


Andrej Pivovarov Moszkvában, 2021. március 13-án
Andrej Pivovarov Moszkvában, 2021. március 13-án

A Mihail Hodorkovszkij Kreml-kritikus ellenzéki vezető által alapított demokráciapárti mozgalom, a Nyitott Oroszország egykori vezérigazgatóját Szentpéterváron leszállították egy repülőről, majd letartóztatták. Az akció része az ellenzék leépítését megcélzó folyamatoknak Oroszországban.

Elfogatása után kihallgatták Andrej Pivovarovot, és az úgynevezett „nemkívánatos szervezetekről” szóló törvény állítólagos ismételt megsértése miatt őrizetbe vették – derült ki az ügyvédje által május 31-én a Telegramon közzétett üzenetből.

„Csak azt mondták, hogy a Büntető törvénykönyv 284. cikkelyének (1) bekezdése értelmében eljárást indítottak ellenem egy nemkívánatos szervezettel való együttműködés miatt, ami hülyeség” – írta Pivovarov a közzétett üzenetben.

Elmondta, hogy egyelőre ismeretlen okokból a hatóságok Krasznodarba, Oroszország egyik déli városába fogják átszállítani.

Az orosz hatóságok még nem reagáltak a hírre.

Pivovarovot egy Varsó felé tartó, már a Pulkovo Repülőtér kifutópályáján felszállni készülő repülőgépről szállították le.

Pár napja jelentették be, hogy befejezik működésüket

A Nyitott Oroszország május 27-én bejelentette, hogy befejezi működését.

A döntést azért hozták, hogy megvédjék támogatóikat az orosz hatóságok további „zaklatásaitól” a „nemkívánatos szervezetekről” szóló törvényt szigorító tervezet miatt – közölte akkor a most letartóztatott Andrej Pivovarov.

A Nyitott Oroszország aktivistái rendszeresen szembesülnek az orosz hatóságok nyomásával, beleértve az igazgatási és bűnügyi vádakat is, mióta orosz ügyészek 2017-ben „nemkívánatosnak” minősítették a szervezetet.

A „nemkívánatos szervezetekről” 2015 májusában elfogadott törvény azoknak a Kreml által szorgalmazott rendeleteknek a sorába tartozik, amelyek sok olyan nonprofit és nem kormányzati szervezetet szorongattak meg, amelyek külföldi forrásokból – elsősorban Európából és az Egyesült Államokból – kaptak támogatást.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG