Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kivonul Oroszországból Hodorkovszkij ellenzéki csoportja


A Nyitott Oroszországban végzett tevékenysége miatt bíróság elé állított Anasztaszija Sevcsenko fiával együtt a rosztovi tárgyalóteremben. 2021. február 18.
A Nyitott Oroszországban végzett tevékenysége miatt bíróság elé állított Anasztaszija Sevcsenko fiával együtt a rosztovi tárgyalóteremben. 2021. február 18.

A Nyitott Oroszország, Mihail Hodorkovszkij ellenzéki vezető brit székhelyű demokráciapárti mozgalma bejelentette: úgy döntött, befejezi a tevékenységét Oroszországban.

A döntést azért hozták, hogy megvédjék támogatóikat az orosz hatóságok további „zaklatásaitól” a „nemkívánatos szervezetekről” szóló törvényt szigorító tervezet miatt – közölte Andrej Pivovarov ügyvezető igazgató május 27-én.

„Nincs szükségünk új pénzbírságokra és büntetőeljárásokra, és meg akarjuk védeni támogatóinkat” – mondta Pivovarov az MBKh Media független híroldalnak, melyet szintén Hodorkovszkij alapított.

Átkutatták az irodákat

A lépést megelőzően az orosz rendőrség a múlt héten átkutatta a Nyitott Oroszország és az MBKh moszkvai és szentpétervári irodáit.

A Nyitott Oroszország aktivistái rendszeresen szembesülnek az orosz hatóságok nyomásával, beleértve az igazgatási és bűnügyi vádakat is, mióta orosz ügyészek 2017-ben „nemkívánatos szervezetnek” minősítették.

A „nemkívánatos szervezetekről” 2015 májusában elfogadott törvény azoknak a Kreml által szorgalmazott rendeleteknek a sorába tartozik, melyek sok olyan nonprofit és nem kormányzati szervezetet szorongattak meg, amelyek külföldi forrásokból – elsősorban Európából és az Egyesült Államokból – kaptak támogatást.

Megfigyelők a választásokra

Az MBKh Media egy olyan emberi jogi ügyvédre hivatkozva, aki a múlt heti irodakutatásoknál a rendőrséget kísérte, azt állítja, hogy mind a híroldalnál, mind a Nyitott Oroszország irodáiban tartott razziák a Mihail Joszilevics Nyizsnyij Novgorod-i aktivista és vállalkozó ellen indított büntetőeljárás nyomozati szakaszának a részét képezték. A férfi ellen „nemkívánatos szervezetben” végzett tevékenység miatt indult eljárás.

Joszilevics állítólag helyiségeket biztosított választási megfigyelők kiképzéséhez a szeptemberi regionális oroszországi választásokra.

Készült a Reuters és az MBKh tudósításai alapján
XS
SM
MD
LG