Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Leszállt az első kereskedelmi járat Kabul repülőterén


A pakisztáni légitársaság gépe Kabul repülőterén 2021. szeptember 13-án
A pakisztáni légitársaság gépe Kabul repülőterén 2021. szeptember 13-án

Csaknem egy hónappal az iszlamista tálib lázadók afganisztáni hatalomátvétele után hétfőn leszállt az első nemzetközi kereskedelmi járat Kabul repülőterén.

A légikikötő nem volt működőképes állapotban a nemzetközi erők teljes kivonásának augusztus 30-i lezárulását követően. az azt megelőző hetekben több mint 120 ezer embert menekítettek ki a dél-ázsiai országból, ennek során alaposan leromlott az infrastruktúra állapota.

A tálibok azóta nagy erőkkel dolgoztak a létesítmény újraindításán, ehhez Katartól és Törökországtól is műszaki segítséget kaptak.

„Alig volt valaki a gépen, nagyjából tíz ember (…) A személyzet tagjai többen lehettek, mint az utasok” – mondta az AFP francia hírügynökség munkatársa, aki rajta volt a pakisztáni nemzeti légitársaság (PIA) Iszlámábádból érkező járatán.

Elemzők szerint a kereskedelmi járatok újraindítása fontos teszt lesz az Afganisztánt uralma alá hajtó radikális szervezet számára, amely korábban többször is ígéretet tett arra, hogy a megfelelő úti okmányokkal rendelkezők szabadon elhagyhatják majd az országot.

A PIA szóvivője előző hétvégén arról számolt be, hogy szeretnék helyreállítani a rendes légiközlekedést a két szomszédos ország fővárosa között, de még túl korai lenne megmondani, hogy milyen gyakorisággal indítanak járatokat.

Bizonytalan jövő

A Qatar Airways több charterjáratot indított Kabulból múlt héten, többnyire olyan külföldi és afgán állampolgárokkal a fedélzeten, akiket nem tudtak a nemzetközi erők evakuálni.

Egy afgán légitársaság már szeptember 3-án újraindította belföldi járatait.

„Fontos pillanat, reményteli nap ez, nagyon izgatottak vagyunk. Talán más légitársaságok is felfigyelnek erre, és úgy döntenek, hogy visszatérnek” – mondta egy repülőtéri dolgozó.

Helyszíni tudósítások szerint a terminálban mintegy száz utas várakozott a pakisztáni fővárosba visszainduló gépre, akiknek a nagy része különböző nemzetközi szervezetek munkatársa volt.

Azt egyelőre nem tudni, mi lesz a sorsa annak a több tízezer helyinek, aki szeretne elmenekülni Afganisztánból, tartva a tálibok uralmától.

Az Egyesült Államok két héttel ezelőtt zárta le afganisztáni kivonulását, miután a tálibok augusztus közepén átvették az uralmat a főváros felett is. Azóta több mint 123 ezer embert evakuáltak a dél-ázsiai országból. A kimenekítettek többsége a nemzetközi erőket korábban segítő helyiek és családtagjaik közül került ki. Közel sem sikerült azonban mindenkit kijuttatni, akit szerettek volna, több mint száz amerikai állampolgár is Afganisztánban maradt.

Egy tálib harcos a kabuli repülőtéren 2021. szeptember 12-én
Egy tálib harcos a kabuli repülőtéren 2021. szeptember 12-én
Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG