Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Leszámolás: népszerű belarusz rockzenészeket küldtek börtönbe


A Tor Band tagjai
A Tor Band tagjai

A Belarusz délkeleti részén fekvő Homel város bírósága börtönbüntetésre ítélte a népszerű Tor Band rockegyüttes három tagját, akik zenéjükkel támogatták a 2020-as elnökválasztás eredménye miatt dühös tiltakozókat.

A bíróság október 31-én hozta meg döntését, amelyben Dzmitrij Halavacsot kilenc, Jauhen Burlót nyolc, Andrej Jaremcsikot pedig hét és fél év börtönre ítélte.

Mindnyájukat bűnösnek találták az ország tekintélyelvű vezetője, Aljakszandr Lukasenka megsértésében, az ország lejáratásában, szélsőséges csoport létrehozásában és gyűlöletkeltésben.

A zenészeket tavaly októberben tartóztatták le, és október 14-én állították bíróság elé. A tárgyalás zárt ajtók mögött folyt.

Januárban a belarusz KGB szélsőségesnek minősítette és betiltotta a Tor Bandet.

Az együttes azokkal a dalaival vált népszerűvé, amelyekben támogatta azt a több ezer embert, akik tiltakoztak a 2020 augusztusi elnökválasztás hivatalos eredménye ellen, amely Lukasenkát nyilvánította győztesnek, annak ellenére hogy sokak szerint választási csalás történt.

Ehhez kapcsolódóan: Szijjártó Péter újra Minszkben: ismét a békét hangsúlyozta az autokrata vezetők társaságában a külügyminiszter

Egy másik ügyben, október 31-én a minszki bíróság három évre ítélte Nadzeja Sztaravojtavát, akit azzal vádolt, hogy „a társadalmi rendet kirívóan megzavaró” tevékenységekben vett részt.

A Sztaravojtava elleni vád abból eredt, hogy 2020-ban ott volt a választási eredmények ellen tiltakozó tömeggyűléseken.

Ezreket vettek őrizetbe az országos tüntetéseken, és hiteles beszámolók láttak napvilágot a biztonsági erők által elkövetett kínzásokról és rossz bánásmódról. Többen meghaltak a leszámolás során.

Lukasenka elutasította, hogy tárgyaljon az ellenzékkel. Számos vezetőt letartóztattak vagy arra kényszerítettek, hogy elhagyja az országot.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és több más ország nem volt hajlandó elismerni Lukasenkát a választás győztesének, és több körben vetett ki szankciókat ellene és rezsimje ellen, választási csalás és leszámolás miatt.

"Muszáj mindent rögzíteni, különben feledésbe merül” – egyetlen büntetőeljárás sem indult a három éve bántalmazott belarusz tüntetők ügyében
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:31 0:00
XS
SM
MD
LG