Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szijjártó Péter újra Minszkben: ismét a békét hangsúlyozta az autokrata vezetők társaságában a külügyminiszter


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Aljakszandr Lukasenka autoriter belarusz elnök fogadja Minszkben 2023. október 26-án
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Aljakszandr Lukasenka autoriter belarusz elnök fogadja Minszkben 2023. október 26-án

A magyar külgazdasági és külügyminiszter felszólalt az Eurázsiai biztonság: valóság és kilátások az átalakuló világban című konferencián Belarusz fővárosában, Minszkben. Szijjártó Pétert már sokadszorra látja vendégül Aljakszandr Lukasenka tekintélyelvű autokrata vezető.

Boldogan fogadta el a meghívást, és felkészült az emiatt várható kritikákra is – mondta Szijjártó Péter Minszkben, ahol nagyrabecsülését fejezte ki, amiért meghívták a konferenciára. Felszólalásában megismételte korábbi álláspontját, hogy hisz a párbeszédben, és a kommunikációs csatornáknak működniük kell.

Szerinte a hidegháború óta nem volt ilyen rossz a globális biztonság helyzete, két háború is zajlik, az ukrajnai és a gázai, ami újabb tömeges migrációs hullám kockázatát rejti.

Arról is beszélt, hogy az európai versenyképesség drasztikusan csökken, tavaly Kína megelőzte Európát, és átvette a második helyet a globális GDP alapján.

Mint mondta, olyan Európában érdekelt, amely erős és biztonságos, ehhez pedig békére és párbeszédre van szükség. Nem ért egyet azokkal, akik szerint a béke feltételei javulnak az idő előrehaladtával, szerinte éppen fordított a helyzet, a csatamezőn nincs megoldás, csak a tárgyalóasztal mellett, ezért eltökélt a kommunikációs csatornák fenntartása mellett.

Eurázsiai biztonság és Genk–Ferencváros-focimeccs

Szijjártó Péter már a minszki indulás előtt bejelentkezett a Liszt Ferenc repülőtérről, amiből kiderült, hogy délután Georgiába folytatja útját, Tbiliszibe megy, ahol a Kelet–Nyugat együttműködése és az energiabiztonság lesz napirenden.

Szijjártó Péter ezt követően az esti Genk–Ferencváros-focimeccsről kezdett beszélni. Mint mondta, 530 magyar vendégszurkolóra számítanak Belgiumban. Egy konzul várja majd a különgéppel érkező magyar drukkereket a repülőtéren, négy követségi munkatárs pedig a stadionban segíti őket, akiknek a miniszter jó szurkolást kívánt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Szergej Alejnyik belarusz külügyminiszter fogadja Minszkben 2023. október 26-án
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Szergej Alejnyik belarusz külügyminiszter fogadja Minszkben 2023. október 26-án

Szijjártó Péter legutóbb idén februárban látogatott Minszkbe, heves kritikát kiváltva az európai vezetők részéről. Áprilisban Szergej Alejnyik belarusz külügyminisztert fogadta a magyar kormány Budapesten.

A 2020-as, az Európai Unió szerint elcsalt elnökválasztásokat követően tapasztalt brutális leszámolások miatt az Európai Unió büntetőintézkedéseket vezetett be Lukasenka elnyomó rendszere ellen. Jogvédő szervezetek szerint legkevesebb 1500 politikai fogoly került börtönbe, sok tiltakozót megöltek és megkínoztak, a média állami kézben van és propagandát terjeszt, a független újságírókat börtönbe zárják.

2021 decemberében tizenöt év börtönbüntetésre ítélték Ihar Loszikot, a Szabad Európa belarusz szolgálatának újságíróját. Egyebek mellett tömeges zavargások szervezésével, társadalmi gyűlöletre való felbujtással vádolták.

XS
SM
MD
LG