Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Leszerepelt a francia szélsőjobb és Macron pártja is a regionális választásokon


Marine Le Pen a választás estéjén Nanterre-ben, 2021. június 27-én
Marine Le Pen a választás estéjén Nanterre-ben, 2021. június 27-én

Nem sikerült egyetlen régióban sem nyernie a Marine Le Pen vezette szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülésnek a franciaországi regionális választások vasárnapi, második fordulójában. Emmanuel Macron elnök pártja is gyengén szerepelt.

A Nemzeti Tömörülés abban bízott, hogy sikerül győznie a Marseille-et és Nizzát is magában foglaló Provence-Alpes-Côte d'Azur régióban, miután az első forduló után a párt jelöltje által vezetett lista állt az élen. Végül azonban a jobbközép Köztársaságiak listája futott be első helyre 57,7 százalékkal, miután a többi induló visszalépett annak érdekében, hogy egységfrontot képezzenek a szélsőjobboldallal szemben.

Az exit pollok szerint Emmanuel Macron elnök pártja, a kormányzó Lendületben a Köztársaság (LREM) is gyengén szerepelt, országosan még két számjegyű eredményt sem tudott elérni, és nem nyert egyetlen régióban sem.

Szakértők rámutattak, hogy az eredmények alapján az látszik, hogy az LREM nem tudott gyökeret ereszteni helyi és régiós szinten, annak ellenére hogy a párt adja az államfőt és ellenőrzi a parlament alsóházát.

A választás egyértelmű nyertesének a Köztársaságiak és a Szocialista Párt számít, amelyek számos régióban győzelmet arattak. A tizenhárom európai régió többségét, hetet eddig a Köztársaságiak irányították, hatot pedig a baloldal, és úgy néz ki, hogy a következő hét évben is ugyanilyen arányban fog megoszlani a hagyományos pártok között a régiók vezetése. Franciaországnak van még öt, úgynevezett tengeren túli régiója, mint például Francia Guyana és Martinique.

A részvételi arány meglehetősen alacsony volt, a jogosultaknak mindössze nagyjából egyharmada járult az urnákhoz. Az 1958-ban létrejött V. köztársaság történetében ilyen méretű távolmaradásra egyetlen választáson sem volt példa mostanáig.

A regionális választást nagy sajtófigyelem övezte, különösen amiatt, mert egy éven belül lesz a következő elnökválasztás.

Készült az AFP, az AP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG