Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Letartóztatták a keresztények otthonaira és templomaira támadó pakisztániakat


Egy keresztény nő sír felgyújtott otthona előtt Dzsaranvala városában, Pakisztánban 2023. augusztus 17-én
Egy keresztény nő sír felgyújtott otthona előtt Dzsaranvala városában, Pakisztánban 2023. augusztus 17-én

A rendőrség 129 muszlimot tartóztatott le éjszaka egy kelet-pakisztáni térségben, ahol egy keresztény férfi állítólagos Korán-gyalázása miatt feldühödött muszlim tömeg a kisebbségi keresztények templomaira és otthonaira támadt, amit a rendőrség fékezett meg – közölték pakisztáni tisztviselők.

Áldozatok nem voltak, mert a Dzsaranvala városban élő keresztények családjukkal együtt biztonságosabb helyre menekültek az ország egyik legnagyobb keresztényellenes támadása elől.

A keresztények csütörtökön lassan visszatérhettek otthonukba. Egy templom teljesen leégett, négy másik megrongálódott. A zavargásokban két tucat ház gyulladt ki vagy rongálódott meg súlyosan.

„Otthon ültünk, amikor hirtelen meghallottuk, hogy közeledik a feldühödött tömeg, amely otthonokat gyújtott fel, és megtámadta a templomokat” – mondta sírva Sazia Amdzsad felgyújtott otthona előtt.

Amdzsad elmondta, hogy a zavargók benzinnel locsolták le a környékükön a házakat, valamint ékszereket és más értékeket is elloptak. Mások hasonló megpróbáltatásokról számoltak be, és értetlenségüknek adtak hangot.

Ehhez kapcsolódóan: Tüntetők rohamozták meg Svédország bagdadi nagykövetségét a stockholmi Korán-égetés miatt

A helyi keresztények egymást vigasztalták megrongált otthonaik előtt, miközben sok nő zokogott a pusztítás miatt. Azoknak, akiknek az otthona leégett, fogalmuk sem volt, hová menjenek vagy mit tegyenek.

Szerdán Halid Muktar, egy helyi pap azt mondta az AP-nek, hogy a környéken élő keresztények többsége biztonságosabb helyre menekült. „Még az én házam is leégett” – mondta, hozzátéve, hogy szerinte Dzsaranvala 17 templomának többségét megtámadták.

Muszlim lelkészek küldöttsége érkezett Dzsaranvalába, hogy segítsenek megnyugtatni a lakosságot, miközben katonák és rendőrök járőröznek a területen.

A helyi hatóságok egy hétre bezárták az iskolákat és az irodákat, és betiltották a gyűléseket, hogy megakadályozzák a további erőszakos cselekményeket.

Az erőszak országos elítélést váltott ki, Anvarul-ul-Hak Kakar ügyvezető miniszterelnök utasította a rendőrséget, hogy gondoskodjon a zavargók letartóztatásáról.

Korábbi cikkünk a témában: Felakasztottak két embert Iránban istenkáromlás miatt

Csütörtökön Rizvan Hán, a regionális rendőrfőnök azt mondta, hogy 129 gyanúsítottat tartóztattak le, ellenőrzés alatt tartják a helyzetet.

Az erőszak azután tört ki, hogy a környéken élő muszlimok azt állították, hogy látták, amint egy helyi keresztény, Radzsa Amir és barátja oldalakat tép ki a Koránból, és a földre dobja, más oldalakra pedig sértő megjegyzéseket ír.

A rendőrség azt állítja, hogy megpróbálják letartóztatni Radzsa Amirt, hogy megállapítsák, meggyalázta-e az iszlám szent könyvét.

A közösségi médiában közzétett videókon és fotókon látható, amint a feldühödött tömeg nekiront egy templomnak, tégladarabokkal dobálja, majd felgyújtja. Egy másik videón négy másik templomot támadnak meg, betörik az ablakokat, miközben bútorokat dobálnak ki és gyújtanak fel.

Egy másik videón egy férfi látható, amint felmászik a templom tetejére, és letöri a keresztet, miközben a tömeg lent az úton éljenezik.

Az erőszakot több hazai és nemzetközi emberi jogi csoport is elítélte. Az Amnesty International az ország istenkáromlási törvényeinek hatályon kívül helyezésére szólított fel.

Ehhez kapcsolódóan: Megpróbálták letartóztatni a volt pakisztáni miniszterelnököt, zavargások lettek belőle

A pakisztáni istenkáromlásról szóló törvények értelmében bárki, akit bűnösnek találnak az iszlám vagy az iszlám vallási személyek megsértésében, halálra ítélhető. Bár a hatóságok még nem hajtottak végre halálos ítéletet istenkáromlásért, gyakran már a vádaskodás is zavargásokat okozhat, erőszakra, lincselésre és gyilkosságokra ösztönözheti a tömeget.

Hazai és nemzetközi emberi jogi csoportok szerint gyakran használják fel az istenkáromlással kapcsolatos vádakat a vallási kisebbségek megfélemlítésére és személyes ügyek rendezésére Pakisztánban.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG