Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Letartóztattak egy volt orosz polgármestert a hadsereg lejáratása miatt


Jevgenyij Rojzman a jekatyerinburgi bíróságon tartott meghallgatását követően, 2021. május 12-én
Jevgenyij Rojzman a jekatyerinburgi bíróságon tartott meghallgatását követően, 2021. május 12-én

Őrizetbe vették Jevgenyij Rojzmant, Jekatyerinburg korábbi polgármesterét az orosz fegyveres erők lejáratásának vádjával.

A rendőrség szerdán tartóztatta le házának és irodájának átkutatása után az 59 éves férfit, aki 2013 és 2018 között állt a negyedik legnagyobb orosz város élén.

Rojzman arról számolt be, hogy az orosz hadsereg lejáratása miatt indult ellene eljárás. Ha bűnösnek találják, egy új törvény értelmében akár öt év szabadságvesztéssel is sújthatják.

Hasonló vádakkal már háromszor rótt ki egyenként ötvenezer rubeles pénzbírságot a bíróság a volt polgármesterre, így bűnismétlőként most súlyosabb büntetés várhat rá.

Jevgenyij Rojzman a kormány politikájának éles bírálója, az orosz ellenzék egyik legkarizmatikusabb és legismertebb figurájaként tartják számon. Hivatali ideje alatt meglehetősen népszerű volt a nagyjából másfél milliós uráli városban.

Letartóztatásának hírére több helyi lakos támogatásáról biztosította, ahogy óvatosan régi politikai riválisa, a szverdlovszki régió kormányzója is.

„Politikai ellenfelek voltunk és vagyunk. A törvény az törvény. Azonban – akárcsak mindenki mást – őt is megilleti a korrektség és a tisztelet, és remélem, hogy meg is kapja” – mondta Telegramra feltöltött videójában Jevgenyij Kujvasev.

Rojzman előállítása közben azt mondta a lakásához gyűlt újságíróknak, hogy valószínűleg Moszkvába fogják szállítani. Tájékoztatása szerint a hatóságok amiatt vegzálják, hogy invázióként hivatkozott a kormányzati kommunikációban különleges katonai műveletnek nevezett ukrajnai háborúra. „Ezt mondtam mindenhol, és most is ezt mondom” – tette hozzá.

Egyre szigorúbb fellépés

Márciusban írta alá Vlagyimir Putyin elnök azt a törvényt, amely hosszú börtönbüntetést ír elő az orosz katonai műveletekről szóló „szándékosan hamis információk” terjesztéséért. A háborúról szóló narratíva ellenőrzését célzó törvény tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja az ilyen bűncselekmény miatt elítélt személyeket.

A Net Freedoms nevű jogvédő szervezet szerint augusztus közepéig 79 esetben indult büntetőeljárás ilyen ügyben, mintegy négyezer esetben pedig a fegyveres erők lejáratása miatt.

Rojzman az egyik utolsó olyan ismertebb ellenzéki személyiség Oroszországban, aki még nincs rácsok mögött vagy nem menekült külföldre. Polgármesterségét követően az Ukrajna elleni invázió elindítását követően megszüntetett, független Eho Moszkvi rádió kommentátora lett.

Nemrég két másik ellenzéki politikust, Ilja Jasint és Vlagyimir Kara-Murzát ugyanezen vádakkal vették őrizetbe.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG