Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Letartóztattak Hongkongban egy „külföldi erőkkel összejátszó” katolikus bíborost


Rendőrök egy engedély nélküli tüntetés helyszínén Hongkongban 2020. szeptember 6-án
Rendőrök egy engedély nélküli tüntetés helyszínén Hongkongban 2020. szeptember 6-án

A rendőrség szerdán őrizetbe vette az egyik legmagasabb rangú ázsiai katolikus vezetőnek számító Joseph Zent és négy másik személyt, amiért segítettek egy letartóztatott tüntetőket támogató, mára feloszlatott humanitárius alap működtetésében.

Helyi források arról tájékoztatták a Reuters hírügynökséget, hogy a kilencéves Zen mellett előállították Margaret Ng ismert ügyvédet, Denise Ho énekes-aktivistát, Cyd Ho volt törvényhozót és Hui Po-keung korábbi akadémikust.

A bíboros régóta a demokráciapárti mozgalom támogatójaként ismert Hongkongban, többször is kiállt Hszi Csin-ping kínai elnök egyre szigorúbb tekintélyelvű rezsimjével szemben.

Az érintetteket azzal vádolják, hogy külföldi erőkkel játszottak össze. Mindannyian közreműködtek az utóbbi évek demokráciapárti tüntetésein őrizetbe vettek anyagi támogatására létrehozott, már tavaly felszámolt alapítvány működtetésében.

A hatóságok tavaly szeptemberben vizsgálni kezdték a szervezetet az új, komoly bírálatokat kiváltó nemzetbiztonsági törvény állítólagos megsértése miatt.

Hongkong százötven éven keresztül brit gyarmat volt, 1997-ben került vissza Kínához, amely ígéretet tett rá, hogy a terület az egy ország, két rendszer elvén ötven éven át megtarthatja jelentős önállóságát, saját jogrendszerét. Peking azonban az utóbbi években jelentősen erodálta a város autonómiáját, csorbította a szabadságjogokat, különösen a 2019-es kormányellenes tüntetések óta.

A kínai és a hongkongi hatóságok tagadják, hogy csorbultak volna a szabadságjogok, és azt állítják, hogy a nemzetbiztonsági törvényre a gazdasági sikerhez szükséges stabilitás helyreállítása érdekében volt szükség az elhúzódó zavargásokat követően.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG