Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Létbizonytalanság, háborús fenyegetés Kelet-Ukrajnában


Marina Szerhejeva háza udvarán a Donyeck megyei Zajcevében 2021. december 16-án
Marina Szerhejeva háza udvarán a Donyeck megyei Zajcevében 2021. december 16-án

Sokan egyik napról a másikra élnek a kelet-ukrajnai frontvonal közelében. A bizonytalanságot most még az esetlegesen küszöbönálló orosz offenzívával kapcsolatos félelmek is fokozzák.

A lakossága nagy része által hátrahagyott, Zajceve nevű település mindössze körülbelül egy kilométerre fekszik az oroszbarát szeparatisták és az ukrán kormányerők közötti frontvonaltól. Az immár több mint hét éve tartó, változó intenzitású fegyveres konfliktus során a faluban található lakóépületek jelentős része megsemmisült vagy legalábbis megrongálódott.

„Itt tüzérségi lövedékek csapódtak be” – mutatott rá egy romos falra háza udvarán a 47 éves Marina Szerhejeva.

„Egy aknagránát nem messze talált be. A kerítésen repeszek ütöttek lyukakat. Megcsináltuk, amit tudtunk, megjavítottuk az ablakot, de nincs senki, aki újra tudná építeni a falat” – mondta.

A helyiek számára az anyagi károknál is sokkal aggasztóbb, hogy mi folyik a határ túloldalán.

Oroszország ugyanis az elmúlt hónapokban katonák tízezreit vonta össze Ukrajna határainak közelében. Moszkva tagadja, hogy offenzívára készülne, ugyanakkor leszögezte, hogy lépni fog, ha a nyugati országok nem szüntetik be a katonai együttműködést Kijevvel.

Magukra hagyva

A település lakosainak teljes mértékben magukról kell gondoskodniuk: zöldséget termesztenek, baromfiudvart tartanak fenn, a vizet kútból nyerik, fával és szénnel fűtenek, a harcok fellángolásakor pedig hónapokat töltöttek a pincében.

„A szomszédos utcában több házat is Grad-rakétatalálat ért. De az embereknek valahogyan sikerült megúszniuk. Ebben a pincék nagy segítségünkre voltak” – jelentette ki Szerhejeva.

„Óriási károk keletkeztek. Nemritkán a házak fele megsemmisült. Sok épület kigyulladt, rengeteg. Szinte minden második ház az utcámban” – tette hozzá.

Marina Szerhejeva a házában macskái társaságában
Marina Szerhejeva a házában macskái társaságában

A nő úgy vélekedett, hogy miután szülei már nem élnek, rokonai nagy többsége elköltözött, tehenei elpusztultak, ha ismét fellángol a konfliktus, egyszerűbb lesz elmenekülnie.

„Fogom, amit csak tudok, ha úgy látom, hogy súlyos a veszély” – fogalmazott. Azt azonban egyelőre nem tudja, hova menne és ott miből tartaná fenn magát.

Szomszédja, a kilencvenéves Viktor Kudla nevetve idézi fel, amikor egy ügyvéd megkérdezte tőle, nem akarja-e beperelni Oroszországot a házában keletkezett károk miatt.

A szomszéd Viktor Kudla 2021. december 17-én Zajcevében
A szomszéd Viktor Kudla 2021. december 17-én Zajcevében

Nem gondolja, hogy a Kreml végül Ukrajna lerohanása mellett fog dönteni, ugyanakkor a fegyveres konfliktus végét sem látja.

„Már nyolc éve húzódik, és még tovább fog tartani. Elegünk van már, miközben ők (az orosz és az ukrán hatóságok) azt sem tudják, milyen ez a háború, mert nem látják” – mondta.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG