Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin biztonsági garanciákat követel a Nyugattól, és vádaskodik


Ukrán tartalékosok gyakorlatoznak Kijev közelében 2021. december 18-án
Ukrán tartalékosok gyakorlatoznak Kijev közelében 2021. december 18-án

Az orosz elnök kedden megismételte, hogy garanciákat követel az Egyesült Államoktól és szövetségeseitől arra, hogy a NATO nem terjeszkedik kelet felé, és a Nyugatot hibáztatta az „Európában növekvő feszültségekért”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz katonai vezetőkkel tartott találkozóján mondott beszédet néhány nappal azután, hogy Moszkva benyújtotta a biztonsági dokumentumok tervezetét, amelyben azt követeli, hogy a NATO tagadja meg Ukrajna és más volt szovjet országoktól a tagságot, és vonja vissza a szövetség katonai erőit Közép- és Kelet-Európából. Ezek merész ultimátumok, és szinte biztos, hogy elutasításra találnak.

A követeléseket – amelyeket egy esetleges orosz–amerikai biztonsági megállapodás és a Moszkva, illetve a NATO között kötendő biztonsági egyezmény tartalmazna – akkor fogalmazták meg, amikor a feszültségek egyre nőttek az Ukrajna közelében végrehajtott orosz csapatösszevonások miatt, és felkeltették a félelmet egy esetleges inváziótól.

Percek alatt elérhetik Moszkvát

Oroszország tagadja, hogy megtámadná szomszédját, de olyan jogi garanciákat szorgalmaz, amelyek kizárják a NATO bővítését és fegyverek telepítését arrafele.

Putyin kedden azt mondta, hogy ha az Egyesült Államok és a NATO rakétarendszerei megjelennek Ukrajnában, ezeknek a rakétáknak csak percekbe telik elérni Moszkvát.

„Számunkra ez a legkomolyabb kihívás – kihívás a biztonságunk ellen” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a Kremlnek ezért van szüksége „hosszú távú, jogilag kötelező garanciákra” a Nyugat részéről, nem pedig „szóbeli biztosítékokra, szavakra és ígéretekre”, amelyekben Moszkva nem tud megbízni.

Csak romlott és romlott

Putyin megjegyezte, hogy a NATO a kilencvenes évek vége óta kelet felé terjeszkedik, miközben azt bizonygatja, hogy Oroszország aggodalmai alaptalanok.

„Ami most történik, a feszültség növekedése Európában az ő (az Egyesült Államok és a NATO) hibájuk lépésről lépésre – mondta az orosz vezető. – Oroszország minden lépésre reagálni kényszerült. A helyzet folyamatosan romlott és romlott, súlyosbodott és súlyosbodott. És itt vagyunk ma, egy olyan helyzetben, amelyet meg kell oldanunk valahogy.”

Oroszország kapcsolatai az Egyesült Államokkal a hidegháború utáni mélypontra süllyedtek, miután 2014-ben elcsatolta a Krím félszigetet Ukrajnától – megszerezte az irányítást a Fekete-tenger és az Azovi-tenger hosszú partvidéke felett –, és támogatta a kelet-ukrajnai szeparatisták felkelését, akik továbbra is ellenőriznek ott területeket. Az elmúlt hetekben újra fellángolt a feszültség, miután Moszkva katonák tízezreit vonta össze Ukrajna határa közelében.

Nem terjeszkedik Ukrajnában és nem telepít haderőt

Putyin garanciákat kért a Nyugattól arra, hogy a NATO nem terjeszkedik Ukrajnában és nem telepít oda haderőt, és felvetette a kérdést a Joe Biden amerikai elnökkel folytatott két héttel ezelőtti videobeszélgetésben is.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden azzal vádaskodott, hogy amerikai katonai magáncégek több mint 120 munkatársa tevékenykedik jelenleg két, háború sújtotta kelet-ukrajnai faluban, ukrán csapatokat képeznek ki, és lőállásokat állítanak fel lakóépületekben és különböző létesítményekben.

Ez már a házunk küszöbe – mondja Putyin

Putyin szerint az Egyesült Államoknak „meg kell értenie, hogy nincs hova visszavonulnunk”.

„Amit most tenni próbálnak és terveznek Ukrajna területén, az nem ezer kilométerekre van, hanem közvetlenül a házunk küszöbén történik” – mondta.

Putyin hozzátette: Moszkva „konstruktív, értelmes tárgyalásokat remél, látható és belátható időn belüli végeredménnyel, amely mindenki számára egyenlő biztonságot biztosítana”.

„A fegyveres konfliktusok, a vérontás nem a mi választásunk, és mi nem akarunk ilyen fejleményeket. Politikai és diplomáciai eszközökkel akarjuk megoldani a kérdéseket” – mondta Putyin.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG