Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Letette az esküt az ügyvivő kormány Bulgáriában


Galab Donev a szófiai parlamentben 2021. június 15-én
Galab Donev a szófiai parlamentben 2021. június 15-én

A nyáron kezdődött belpolitikai válság közepette kedd délután hivatalba lépett az ügyvivő kormány Bulgáriában, amely az őszi előrehozott választásokig irányíthatja az országot.

Kiril Petkov Nyugat-barát miniszterelnök liberális–szocialista koalíciós kormánya júniusban omlott össze, mindössze egy évvel mandátuma megkezdését követően.

Rumen Radev bolgár államfő október 2-ra tűzte ki az előrehozott választásokat, így a szavazók tavaly április óta immár negyedik alkalommal vonulhatnak az urnákhoz.

Az elnök ezzel párhuzamosan Galab Donev volt munkaügyi és szociálpolitikai minisztert bízta meg az ügyvivő kormány vezetésével, akit arra kért, hogy az ország élelmiszer- és energiaellátására, az egekbe szökő infláció kezelésére és a korrupció elleni küzdelemre fókuszáljon.

Az oroszbarát politikusként számontartott Radev emellett leszögezte: a legfőbb prioritásnak annak kell lennie, hogy elkerüljék Bulgária belesodródását az ukrajnai háborúba.

Bulgária nagyban függ az orosz energiaimporttól, de Moszkva leállította a közvetlen földgázszállítást az országban, miután a kormány nem volt hajlandó ezért rubelben fizetni. A kétoldalú kapcsolat tovább romlott, miután Szófia június végén kiutasított hetven orosz diplomatát kémkedés vádjával.

Készült a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG