Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bulgáriára új választások várnak, a szocialisták feladták a kormányalakítási próbálkozást


Radev elnök a politikai pártok vezetőivel konzultál Szófiában 2022. július 15-én
Radev elnök a politikai pártok vezetőivel konzultál Szófiában 2022. július 15-én

A Bolgár Szocialista Párt lemondott arról, hogy új koalíciós kormányt alakítson, miután nem sikerült többséget szereznie a parlamentben. A fejlemény új őszi választásokat vetít előre az EU- és a NATO-tagállam Bulgáriában.

Rumen Radev elnöknek most ideiglenes kormányt kell kineveznie, mielőtt megtarthatják az új választásokat, valószínűleg októberben.

A szocialisták harmadik, egyben utolsó próbálkozásukat tették a kormányalakításra, miután a múlt hónapban bizalmi szavazást követően lemondott a Nyugat-barát reformpárti miniszterelnök, Kiril Petkov koalíciós kormánya.

„A ma történtek megmutatták a bolgároknak, hogy ki melyik oldalán áll ennek a választóvonalnak – azokén az emberekén és pártokén, akik harcolni akarnak a korrupció ellen, vagy azokén, akik meg akarják védeni a korrupciót” – mondta Georgi Szvilenski, a szocialista párt egyik magas rangú tagja újságíróknak július 27-én.

A szocialisták hat hónapos programban állapodtak meg a leköszönő kormányban részt vevő partnereikkel a széles körben elterjedt korrupció leküzdésére és a növekvő árakkal küszködő vállalkozások megsegítésére, de nem sikerült megszerezniük egyik korábbi szövetségesük, az ITN párt támogatását.

A szocialisták kísérletét arra, hogy megszavaztassák kormányprogramjukat a parlamentben, elutasították a képviselők, ami egyértelműen a többség hiányát mutatja.

A növekvő infláció és az ukrajnai háború közepette az elhúzódó politikai bénultság valószínűleg veszélyezteti a hozzáférést a több milliárd eurós uniós helyreállítási alaphoz Bulgária, a közösség legszegényebb tagállama számára, és rontja a 2024-es euróövezeti csatlakozási kilátásokat.

Mindez hatással lehet a stabil földgázellátás biztosítására tett erőfeszítésekre is, miután Moszkva leállította a szállítást a szinte teljesen orosz gázra támaszkodó Bulgáriába, Szófia ugyanis visszautasította, hogy rubelben fizessen.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG