Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

"Levadászunk titeket" – Joe Biden üzent a kabuli merénylőknek


A kabuli merényletben megsebesült férfit visznek hordágyon az afgán fővárosban 2021. augusztus 26 -án
A kabuli merényletben megsebesült férfit visznek hordágyon az afgán fővárosban 2021. augusztus 26 -án

"Nem bocsátunk meg. Nem felejtjük el. Levadászunk titeket és fizetni fogtok" – üzente az amerikai elnök a kabuli robbantásos merényletek elkövetőinek. Száz fölé emelkedett a halálos áldozatok száma, köztük amerikai katonák is vannak.

Az amerikai elnök megerősítette hogy folytatják a kimenekítést, mint mondta az elmúlt 12 napban több mint 100 ezer embert vittek ki az országból. Megerősítette azt is, hogy a korábban bejelentett határidőig, azaz az augusztus 31-éig a külföldi csapatok elhagyhatják Afganisztánt.

Száz fölött az áldozatok száma

A kabuli repülőtér előtt végzett öngyilkos merényletekben száznál is többen vesztették életüket, köztük 13 amerikai katona és tucatnyi afgán, sokan megsebesültek. Magyar áldozatról, sebesültről nincs hír.

Ellenmondóak voltak a helyszíni nyilatkozatok az áldozatok és a sebesültek számáról. A tálibok szóvivője 13 és 20 közé tette a halottak számát, és 52 sebesültről beszélt. Az AP egy ismeretlen afgán tisztviselőre hivatkozva azt mondta, hogy legkevesebb 60 afgán van a halottak között és több mint 140-en megsebesültek. Az Emergency nevű olasz nem kormányzati szervezet, amely kórházakat üzemeltet Afganisztánban, arról adott hírt, hogy legkevesebb 60 sebesültet fogadtak a támadás után.

Az Iszlám Állam jelentkezett

A támadások elkövetőjeként a tálibokkal rivális Iszlám Állam szervezete jelentkezett. A hatalmat Afganisztánban augusztus közepén megkaparintó radikális tálib mozgalom is elítélte a merényleteket, és az elkövetők felelősségre vonását ígérte.

Joe Biden amerikai elnök televíziós beszédében úgy fogalmazott, „nem bocsátunk meg. Nem felejtjük el. Levadászunk titeket és fizetni fogunk nektek ”– mondta Biden, hozzátéve, a parancsnokainak operatív terveket kell kidolgozniuk, hogy lecsapjanak az Iszlám Állam eszközeire, létesítményeire é vezetésére.

A terrortámadás nem fogja elriasztani az Egyesült Államokat attól, hogy több ezer amerikai állampolgárt, szövetségeset és veszélyeztetett afgánt menekítsen ki az országból – fogalmazott az amerikai elnök, aki szerint a következő napokban elegendő idő áll rendelkezésre az evakuálások lezárására. Az Egyesült Államok a tálibokkal koordinálja az evakuálást azóta, hogy a felkelők a hónap közepén elfoglalták Kabult.

Sebesültek érkeznek a kabuli kórházába a merényletek után 2021. augusztus 26 -án.
Sebesültek érkeznek a kabuli kórházába a merényletek után 2021. augusztus 26 -án.

Egy nappal a merényletek előtt fejezték be a magyar kimenekítést

A magyar honvédség különleges egységének akciója a helyszínen augusztus 19-én kezdődött mintegy száz fő részvételkével. Benkó Tibor honvédelmi miniszter augusztus 26-án jelentette be, hogy az akció befejeződött.

Mint mondta, akivel kapcsolatba tudtak lépni és ki akart jönni, azt kihozták. Összesen 547 ember menekítettek ki a magyarok, köztük amerikai, osztrák és afgán állampolgárokat.

Arra a kérdésre, maradtak-e még kint magyarok, és hogyan jutnak haza, Benkő Tibor azt mondta, Afganisztánban az élet nem állt meg, maradtak kint cégek, szervezetek, azoknak lehetnek magyar alkalmazottai.

XS
SM
MD
LG