Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Leváltották Armageddon tábornokot az orosz légierő éléről


Szergej Szurovikin tábornok Moszkvában 2022. december 16-án
Szergej Szurovikin tábornok Moszkvában 2022. december 16-án

Az ukrajnai hadműveleteket korábban irányító Szergej Szurovikin sorsa jó ideje bizonytalan, miután a Wagner zsoldoscsoport sikertelen fegyveres zendülése óta teljesen eltűnt a nyilvánosság elől.

A csecsenföldi és a szíriai katonai beavatkozás során mutatott, kíméletlen brutalitásáról hírhedtté vált tábornokot szerdán menesztették az orosz légierő éléről.

Szurovikin a korábban vele szoros kapcsolatban álló Jevgenyij Prigozsin vezette júniusi lázadás kudarca óta nem volt látható a nyilvánosság előtt. Utoljára azzal a videóval jelentkezett, amelyben fegyveresei visszafordítására szólította fel a Wagner-vezért.

Az orosz médiában különböző találgatások láttak napvilágot hollétéről, vannak, akik úgy tudják, hogy őrizetbe vették Prigozsinhoz fűződő kapcsolatai miatt.

Ehhez kapcsolódóan: Armageddon tábornok – Ki a brutális orosz katonai parancsnok, akire az ukrajnai háború megnyerését bízták?

A RIA Novosztyi arról számolt be névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva, hogy a volt parancsnokot Viktor Afzalov vezérezredes váltja eddigi posztján.

A kormány nem kommentálta e híreket, viszont az állami hírügynökség gyakran jeleníti meg a Kreml hivatalos álláspontját nevük elhallgatása mellett nyilatkozó tisztségviselőkre hivatkozva.

Az RBK napilap közölte, hogy Szurovikin új feladatot kap, jelenleg vakáción van.

Júniusban a szíriai parancsnoksága nyomán időnként Armageddon tábornokként is emlegett katonai vezető lánya leszögezte, hogy apját nem tartóztatták le.

Ehhez kapcsolódóan: Feszültség és megosztottság az orosz hadvezetésen belül

Szergej Szurovikint még az ukrajnai orosz haderő parancsnokaként Valerij Geraszimov vezérkari főnök váltotta januárban, mindössze három hónap után, akinek ezt követően a helyettese volt.

Prigozsin az ukrajnai harctéri kudarcok ellen kikelve és a hadvezetést bírálva korábban többször is arról beszélt, hogy Szurovikinnek kellene átvennie az irányítást.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG