Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Levelet írt Orbán Viktornak a PDSZ, azonnali illetményemelést, a katatörvény visszavonását követelik


Azonnali illetményemelést, a katáról és a rezsicsökkentésről szóló rendelkezések visszavonását, azokról a szakmai, társadalmi egyeztetést követel a PDSZ.
Azonnali illetményemelést, a katáról és a rezsicsökkentésről szóló rendelkezések visszavonását, azokról a szakmai, társadalmi egyeztetést követel a PDSZ.

Azonnali illetményemelést követel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a miniszterelnöknek írt levelében. Mint írják, jogosnak tartják a rendkívül alacsony rendőri és katonai fizetések emelését, elvárják a közoktatásban dolgozók bérének legalább ugyanolyan arányú, azonnali emelését is. Követeli a kisadózó vállalkozások tételes adójáról (kata) és a rezsicsökkentésről szóló rendelkezések visszavonását, azokról a szakmai, társadalmi egyeztetés megkezdését.

A PDSZ Orbán Viktorhoz írt levelében egyebek között arról ír, hogy miközben a kormány is elismeri, hogy a pedagógusok bérkövetelése jogos, a sztrájktárgyalásokon folyamatosan azt a választ kapják, hogy a béremelésük csak brüsszeli támogatás esetén valósulhat meg. Eközben a rendvédelmi szerveknél dolgozók béremelésére, de még a minisztereinek nyújtott, fejenkénti 650 ezer forintos béremelésére is futja a költségvetésből, sőt Orbán Viktor fizetésének emelésére is.

Kitértek arra, hogy a rendvédelmi szervek és az Országgyűlési Őrség hivatásos állományú tagjainak illetménye két ütemben, első lépésben 2022. szeptember 1-jével jelentősen nő. Mint írják, azzal együtt, hogy jogosnak tartják a rendkívül alacsony rendőri és katonai fizetések emelését, elvárják a közoktatásban dolgozók bérének legalább ugyanolyan arányú, azonnali emelését is.

"A pályakezdő pedagógusok legalább keressenek annyit, mint a pályakezdő tisztek, a több évtizede a pályán lévők pedig az illetménykategóriák szorzóinak arányában még többet."

Követelik a kormányfőtől, hogy tegyen érzékelhető, azonnali illetményemelésre bérajánlatot, és az augusztus 10-ei megállapodást követően azonnal intézkedjen a kifizetésekről.

Követelik azt is, hogy a kormány vonja vissza a katázásról és a rezsicsökkentésről szóló rendelkezéseit, és kezdjen azokról szakmai és társadalmi egyeztetést.

Megemlítik, hogy a legutóbbi sztrájkbizottsági egyeztetésen szerintük arcpirító választ kaptak Maruzsa Zoltán államtitkártól, miszerint a gyengülő gazdaság miatt a pedagógusok meggondolják majd a felmondást, mert nem fognak tudni elhelyezkedni.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG