Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A szemét mellett talált erdélyi levélszavazatok ügyében feljelentést tett az NVI


Levélben szavazásra készült országos pártlistás szavazólap mintája a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén 2022. március 3-án.
Levélben szavazásra készült országos pártlistás szavazólap mintája a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén 2022. március 3-án.

Az NVI feljelentést tesz a Romániában megtalált kitöltött és részben elégetett magyar levélszavazok ügyében. A szavazatok mellett még az a fehér zsák is ott volt, amelyben a konzulátusokra szállítják a levélszavazatokat. A felismerhető szavazólapokon nem kormánypárti szavazatokat lehetett látni.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az ügyben, hogy a sajtóban megjelent felvételek szerint Marosvásárhely mellett már kitöltött szavazólapot dobtak ki, közölte a szervezet a Telex alapján. További tájékoztatás pedig majd csak az eljárás "későbbi szakaszában" várható.

Csütörtök reggel egy teljes zsák kidobott, kitöltött és részben elégetett magyarországi választási szavazólapot találtak Romániában, Marosvásárhely mellett egy építkezési hulladékkal teli területen.

A szavazatok részben megégtek, de például az egyik felismerhető szavazaton kivehető volt az ellenzéki koalícióra behúzott szavazat, egy másikon a Mi Hazánkra.

Az Erdély-szerte kiküldött levélszavazatokat a romániai magyar politikai pártok képviselői, a hozzájuk köthető civil szervezetek, valamint azok önkéntesei gyűjtik össze és szállítják a külképviseletekhez.

FRISSÍTÉS - 2022 április 1-jén
Mivel a Büntető Törvénykönyv területi hatályról szóló része szerint magyar állampolgár által külföldön elkövetett, a magyar törvény szerint büntetendő cselekmény esetében a büntetőeljárás megindítását a legfőbb ügyész rendeli el, ezért hozzájuk fordultunk. Válaszukban csak arról tájékoztattak, hogy a Nemzeti Választási Iroda feljelentése megérkezett a Legfőbb Ügyészségre, „elbírálása folyamatban van”.
Arra nem kaptunk választ, hogy ilyen esetben hogyan lehet lefolytatni a nyomozást. Listresits András, az egyesült ellenzéknek a Nemzeti Választási Bizottságba delegált tagja szerint EU-s együttműködés útján az ORFK Sirene Irodája tud eljárni.
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG