Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Levéltár nyílt a srebrenicai népirtás bizonyítékaiból


Az Emlékközpont melletti temető, Srebrenica-Potočari, 2021 július 11.
Az Emlékközpont melletti temető, Srebrenica-Potočari, 2021 július 11.

A helyi emlékközpontban helyezték el a gyűjteményt, amelynek létrejöttét budapesti Blinken OSA Archívum ingyenes tanácsadással és továbbképzési programmal, illetve gyűjteményi adománnyal segítette.

1995 júliusában a Szerb Köztársasági Hadsereg 8372 bosnyák muszlim férfi és fiú szisztematikus kivégzését hajtotta végre Srebrenica környékén. 1998-tól, párhuzamosan a bosnyák lakosság lassú visszatelepülésével, a túlélők és az áldozatok hozzátartozói megemlékezéseket szerveztek a „biztonsági övezet” egykori ENSZ-támaszpontjánál, ahol 2003-tól egy Emlékközpontot is kialakítottak.

Az áldozatok hozzátartozói többször panaszkodtak arra, hogy a jelenlegi hatalom részéről érezhető történtek elkenésének szándéka. Ezt nehezítheti meg az intézmény kibővítése, így a népirtással kapcsolatos levéltári dokumentumok, bizonyítékok és szakirodalom a helyszínen és könnyen hozzáférhető.

„A társadalmi tagadás kultúrájával szembeni küzdelem nélkülözhetetlen eszköze az emberi jogi jogsértésekkel, a háborús bűnökkel és a népirtásokkal kapcsolatos releváns dokumentáció szabad hozzáférhetőségének megteremtése” – mondta Szilágyi Csaba, a budapesti Blinken OSA Archívum megbízott főlevéltárosa és emberi jogi programvezetője a pénteki megnyitón. A budapesti intézmény a gyűjteményhez is hozzájárult: a népirtás utáni három évből származó, 400 videókazettányi hiradófelvétellel és David Rohde amerikai újságíró a srebrenicai mészárlással kapcsolatos kutatási háttéranyagaival.

A levéltár az emlékközpont könyvtára mellett, azzal egy épületben helyezkedik el.
A levéltár az emlékközpont könyvtára mellett, azzal egy épületben helyezkedik el.

[A levéltár] ....lehetővé teszi, hogy a fiatalok megismerhessék, mi történt Srebrenicában, és megláthassák az igazságot. Hogy dokumentumokat, tárgyi emlékeket vizsgálhassanak, és saját megállapításokat tegyenek” – fogalmazott megnyitón a tömegsírokat az ENSZ „biztonsági övezetében” tömegsírokat felfedező amerikai újságíró. David Rhode ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy tagadás kultúrája Boszniában és az Egyesült Államokban is terjed.

A levéltár az emlékközpont könyvtára mellett, azzal egy épületben helyezkedik el. Az épület nemrég megvalósult felújítását az EU bosznia-hercegovinai küldöttsége finanszírozta. Hollandia kormánya adománnyal segítette a berendezést és a felszerelést, a személyi állomány bővítését és a 2021-re tervezett nyilvános programokat. Ez utóbbihoz a PAX for Peace is hozzájárul nemzetközi szakmai találkozó szervezésével és munkalátogatási lehetőségekkel.

Srebrenicai népirtás: újabb áldozatokat temettek el a vérontás évfordulóján
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:04 0:00

XS
SM
MD
LG