Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lezárta az LMP a gödi Samsung gyárat


Az LMP aktivistái lezárják a gödi Samsung gyárhoz vezető utat 2024. június 3-án
Az LMP aktivistái lezárják a gödi Samsung gyárhoz vezető utat 2024. június 3-án

Az LMP aktivistái Csárdi Antal képviselő vezetésével hétfő délelőtt lezárták a Samsung SDI Zrt. gödi akkumulátorgyárának mindkét bejáratát. Az akcióval a bíróság ítéletének szeretnének érvényt szerezni, amely több mint egy hónapja felfüggesztette az üzem környezethasználati engedélyét, amely mégis zavartalanul működik.

Az aktivisták széles molinókkal lényegében a teljes úttestet lezárták a Samsung gyár mindkét oldali bejáratánál. Azt próbálják elérni, hogy álljon le a gyártás, miután a bíróság kimondta, hogy jelenleg nem rendelkeznek környezethasználati engedéllyel.

Ha a kormány és a hatóságok nem végzik el a feladatukat, ők majd elvégzik helyettük, mert egyértelműen kimondható, hogy a jelenlegi helyzet jogszerűtlen – jelentette ki a helyszínen Csárdi Antal, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

Akciójukkal megakadályozzák, hogy be lehessen hajtani az akkumulátorgyár területére, hogy ne folyhasson az eddig megszokott mértékű termelés.

Emlékeztetett rá, hogy a gödi civilek kezdeményezésére a bíróság kimondta: nem érvényes a gyár környezethasználati engedélye, ami szerinte ha betartanák a döntést, azt jelentené, hogy a gyárnak több mint kilencvennyolc százalékkal csökkentenie kellene a termelést.

Mint mondta, ez nem történt meg, a kormányhivatal és a környezetvédelmi hatóság nem hajlandó valós ellenőrzést végezni.

Magyarország törvényei mindenkire vonatkoznak, nem lehet kivételezni a multinacionális cégekkel csak azért, mert profitot termelnek – mondta Csárdi Antal, hangsúlyozva, hogy az ott élők egészsége sokkal fontosabb, mint a Samsung gyár profitja.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Göd-ÉRT Egyesület harcolta ki a bíróságon az azonnali jogvédelmet Göd városának, amíg jogerős bírói döntés nem születik az akkumulátorgyár környezethasználati engedélye ellen indított perben.

Ehhez kapcsolódóan: Le kellene állítani a gödi Samsung gyárat a bíróság döntése szerint

A Budapest Környéki Törvényszék április 23-i végzésében hatálytalanította a Samsung SDI Zrt. gödi gyárának környezethasználati engedélyét, ezért a civilek szerint a Pest Vármegyei Kormányhivatalnak meg kellene tiltania a gyár környezethasználatát és el kellene rendelnie az üzem működésének felfüggesztését. Ez azóta sem történt meg.

A gödi civilek május 22-én figyelmeztető demonstrációt tartottak az üzem közelében. Az eseményen a Göd-ÉRT Egyesület tagjai mellett a Greenpeace Magyarország képviselői is felszólaltak.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal lassan egy hónapja nem válaszol a Szabad Európa kérdéseire az ügyben, de múlt héten közleményt adott ki, amely szerint „a bíróság döntése a sajtóban megjelent hamis állításokkal ellentétben nem azt jelenti, hogy a gyár teljes működését fel kell függeszteni, hanem azt, hogy azokat a tevékenységeket kell a vállalatnak korlátoznia, amelyekhez egységes környezethasználati engedély szükséges. Így elsődlegesen az üzemben jelenleg összesen legfeljebb 50 MWth névleges hőteljesítménnyel üzemeltetheti a kazánokat, a működését erre a szintre kell korlátoznia, valamint más tevékenységek mértékét is az egységes környezethasználati engedély nélkül végezhető szintre kell csökkentenie.”

A Göd-ÉRT egyesület és a Greenpeace szerint a kormányhivatal félreértelmezi a jogszabályokat, egyetlen kazán sem működhetne az üzemben.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG