Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Litvánia kiutasít két belorusz diplomatát


Tüntetők a régi belorusz zászlóval a kezükben követelik Raman Prataszevics szabadon bocsátását Vilniusban, 2021. május 28-án
Tüntetők a régi belorusz zászlóval a kezükben követelik Raman Prataszevics szabadon bocsátását Vilniusban, 2021. május 28-án

Litvánia közölte, hogy kiutasít két belorusz diplomatát, akiket
„diplomáciai státuszukkal összeegyeztethetetlen” tevékenységekkel vádolnak, miközben nagy a felháborodás, amiért Belarusz minszki leszállásra kényszerített egy Vilniusba tartó utasszállító repülőgépet.

A vilniusi belorusz nagykövetség két munkatársa hét napot kapott az ország elhagyására – áll a külügyminisztérium május 28-i közleményében.

Gabrielius Landsbergis külügyminiszter azt mondta, a döntés a
szolidaritás kifejezése” is Lettországgal, ahol a minszki nagykövetség minden munkatársát kiutasították Belaruszból.

Az ellenzék zászlaja Rigában

Minszk a lépéssel arra válaszolt, hogy a lett hatóságok a hét elején eltávolították a belorusz zászlót a rigai jégkorong-világbajnokságon, és lecserélték arra a zászlóra, melyet a belorusz ellenzéki mozgalom használ.

Egy belorusz vadászrepülőgép május 23-án befogta a Ryanair Athénból a litván fővárosba tartó járatát, és arra kényszerítette, hogy Minszkben landoljon. Raman Prataszevics újságírót és ellenzéki aktivistát letartóztatták a vele utazó barátnőjével, Szofija Szapegával együtt.

Az Európai Unió a gép elterelésére és a letartóztatásokra válaszul újabb lehetséges gazdasági szankciókról tárgyal Belarusszal szemben.

Tiltakoznak és követelnek

A tekintélyelvű vezetőt, Aljakszandr Lukasenkát és szövetségeseit már korábban nyugati szankciókkal sújtották a tömeges tiltakozások brutális leverése miatt, amelyek vitatott újraválasztása után kezdődtek 2020 augusztusában.

A litván külügyminisztérium közleményében tudatta, hogy tájékoztatta a vilniusi belorusz nagykövetség képviselőjét a két diplomata kiutasításáról, és tiltakozott a „civil társadalom és a független média folyamatos elnyomása miatt” Belaruszban.

A minisztérium Prataszevics, Szapega és „más politikai foglyok és illegálisan fogva tartott személyek” azonnali szabadon bocsátását követelte.

XS
SM
MD
LG