Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Belarusz 3 milliárd eurót kapna az EU-tól egy jogállami fordulat esetén


Pavel Szevjarinec ellenzéki aktivista és társainak tárgyalása Mahijlovban, 2021. május 25-én
Pavel Szevjarinec ellenzéki aktivista és társainak tárgyalása Mahijlovban, 2021. május 25-én

Jelentős támogatással segítené Belaruszt egy jogállami fordulat esetén az Európai Unió egy kiszivárgott tervezet szerint. A tervet a napokban vitathatják meg a tagországok, forintban ezer milliárd mehetne Belarusznak, három pillér mentén.

„Amint Belarusz demokratikus útra lép, az EU kiemelten fogja kezelni, hogy azonnali és hosszabb távú támogatást nyújtson” az országnak, áll egy kiszivárgott uniós tervben, amit a Szabad Európa is olvasott.

A terv szerint három pillér mentén támogatná az országot a szövetség, és 3 milliárd eurós (forintban több mint ezer milliárdos) lenne. Az EU arra is számít, hogy az IMF és a Világbank ezen felül külön is támogatná az országot.

Egy demokratikusabb és inkább a piaci versenyre építő rendszerre történő átalakulás ugyanis rengeteg költséggel jár, amit például a kelet-európai régió összes országa megtapasztalhatott az 1990-es években.

Három fő irány

Három pillérre épülne a terv szerinti segítségnyújtás. Az első egy azonnali tőkeinjekció lenne, ami másfél milliárd eurónyi olcsó hitelt jelentene az EU-tól. Emellé még különböző állami és magánbefektetéseket terveznek, amit egy „magas szintű” befektetői fórummal is segítenének. Az ilyen eseményekkel ugyanis olajozottabban egymásra találhatnak a befektetők és a tőkére szoruló, de egyébként életképes szervezetek.

A másik irány egy versenyképességi csomag lenne. Ide tartozna az átfogóbb, strukturális átalakítások finanszírozása, például jogrendszer átalakítása egy demokratikusabb megoldásra. De ide tartozna az államigazgatás megújítása vagy a belarusz állami bankok versenyképessé tétele is.

A harmadik irány konkrét ágazatok direkt támogatása lenne, mintegy húszezer belarusz kis- és középvállalkozás támogatása mellett. Ide tartozna például a közlekedési és határvédelmi infrastruktúra javítása, vagy különböző oktatási intézmények fejlesztése, vagy az energiahatékonyság javítása.

A három milliárd eurós tervet a közeljövőben vitathatják meg az unió tagállamainak vezetői.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG