Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

LMBT-aktivizmus miatt halálra ítéltek két nőt Iránban


Berlinben tüntetnek a iráni homoszexuálisok kivégzése ellen 2012. június 19-én
Berlinben tüntetnek a iráni homoszexuálisok kivégzése ellen 2012. június 19-én

Az iráni Forradalmi Gárda a homoszexualitás és a tiltott szexuális kapcsolatok népszerűsítésével, csalással és szerencsejátékkal vádolta meg őket.

A Hengaw nevű emberi jogi hálózat szerint az urmiai bíróság emellett „korrupt nézetek terjesztése”, a kereszténység népszerűsítése és az iszlám köztársasággal szembeni médianyilatkozatok miatt is bűnösnek találta Zahra Hamadanit és Elham Csabdárt.

Peter Tatchell brit jogvédő rámutatott, hogy a „korrupt nézetek terjesztésével” kapcsolatos vádat gyakran használják a rezsim bírálóival, a vallási ortodoxia kritikusaival szemben.

A fiatal nők nem reagáltak a vádakra, egyikőjük ellen azonban korábban már hasonló ügyben eljárás indult. Hamadanit tavaly októberben őrizetbe vették, miután egy közösségi oldalon védelmébe vette az LMBT-jogokat. Egy hónappal később megpróbálta elhagyni az országot, de letartóztatták, állítólag azóta nem léphetett kapcsolatba az ügyvédjével.

A melegeknek és leszbikusoknak rejtőzködniük kell a perzsa államban, ahol a homoszexualitást halálbüntetéssel sújtják.

Az iráni 6rang Leszbikus- és Transzgenderhálózat két évvel ezelőtti felmérése szerint az LMBT válaszadók 62 százaléka tapasztalta már az erőszak valamilyen formáját a szűk családja részéről. Mintegy 77 százalékot ért fizikai erőszak szexuális orientációja miatt.

XS
SM
MD
LG