Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sadiq Khan újrázhat Londonban


Sadiq Khan londoni polgármester szelfizik egy támogatójával a londoni polgármester-választás előtti kampányban, 2021. május 5-én
Sadiq Khan londoni polgármester szelfizik egy támogatójával a londoni polgármester-választás előtti kampányban, 2021. május 5-én

Az előrejelzéseknek megfelelően az eddigi polgármester, a munkáspárti Sadiq Khan nyerte a londoni főpolgármester-választást, miközben pártja más helyi választásokon csalódást keltő eredményeket ért el. Sadiq Khannak, akinek másodszor szavaztak bizalmat a választók, Karácsony Gergely is gratulált.

A jogész végzettségű 50 éves Khan pakisztáni bevándorlók gyermeke, apja buszvezető volt, anyja varrónő. A politikus a legnagyobb ellenzéki brit parlamenti erő, a Munkáspárt mérsékelt baloldali szociáldemokrata irányzatának képviselőjeként tartják számon. A Munkáspárt erőteljesen EU-párti szárnyához tartozik, és a brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazás előtt a bennmaradásért kampányolt.

Khan fő kihívója a mostani főpolgármester-választáson Shaun Bailey, Boris Johnson miniszterelnök konzervatív pártjának jelöltje volt. A csütörtöki szavazás eredményének szombat késő esti ismertetése szerint Khan a voksok 55,2 százalékával nyert, míg a szavazatok Bailey 44,8 százalékát kapta. A két jelölt eredménye között így kisebb volt a különbség, mint arra az előrejelzések készítői tippeltek.

Sadiq Khan londoni polgármester kampányol a londoni polgármester-választás előtt, 2021. május 5-én, a London északkeleti részén található Waltham Forestben.
Sadiq Khan londoni polgármester kampányol a londoni polgármester-választás előtt, 2021. május 5-én, a London északkeleti részén található Waltham Forestben.

"Mély alázattal tölt el az a bizalom, amit a londoniaktól kaptam, hogy továbbra is a világ legnagyobb városát vezessem" – mondta a győzelem kihirdetésekor, vasárnap hajnalban tartott beszédében a politikus, aki úgy látja, hogy London és az egész ország továbbra is megosztott, még mindig a Brexit ütötte sebeket viseli. Khan azt ígérte, hogy megpróbál hidakat építeni a városháza és a kormány között.

"Gratulálok, Sadiq! Folytassa, Főpolgármester Úr"

Ezekkel a szavakkal gratulált a Facebookon Sadiq Khan győzelméhez Karácsony Gergely főpolgármester, aki egyebek között azt írta, hogy a több százezres londoni magyar közösség számára is fontos, hogy választott városuk élén egy elfogadó, a kulturális sokszínűségben hívő ember áll.

"A londoniak egy erős szociális érzékenységről tanúbizonyságot tevő baloldali programnak szavaztak bizalmat, egy olyan városvezetőnek adtak új mandátumot, aki sokat tett London élhetővé tételéért a zöldfelületek növelésével, a fenntartható közlekedési módok erősítésével" – írja közösségi oldalán Karácsony Gergely, aki egy közös fotót is posztolt bejegyzéséhez tavaly februári londoni találkozójukról Sadiq Khannal.

Sadiq Khan volt az, aki a jelenlegi brit kormányfőt, Boris Johnsont váltotta a brit főváros vezetőjeként. Tudósításában a Reuters megjegyzi, hogy miközben a Munkáspárt lesújtó eredményt ért el az ország többi részén, a brit fővárosban egyre dominánsabbá vált. Az elemzők ezt a város fiatalabb, etnikailag sokszínűbb és Európa-pártibb lakosságának tulajdonítják, amely Angliával nagy részével ellentétben elsöprő mértékben ellenezte a Brexitet.

Választási szupercsütörtök

Nagy-Britanniában csütörtökön számos választást tartottak:

  • Skóciában a 129 tagú edinburghi parlament tagjairól,
  • Walesben a 60 tagú helyi nemzetgyűlés képviselői mandátumairól kellett dönteni.
  • Angliában 143 tanácsi körzet csaknem ötezer képviselőjelöltjére,
  • Londonban a városháza 25 tanácstagi helyéért és a polgármesteri tisztségért induló jelöltekre lehetett szavazni.

A végleges adatok szerint Skóciában a kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) 64 mandátumhoz jutott, vagyis éppen egy képviselői hellyel maradt le az abszolút többségről, de így is a Nicola Sturgeon skót miniszterelnök vezette SNP-é messze a legnagyobb frakció az edinburghi parlamentben, és a párt alakíthat újból kormányt Skóciában.

Sturgeon szombat esti győzelmi beszédében egyenes utalást tett arra, hogy napirenden van az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírása, de ezzel megvárják a koronavírus-járvány végét.

Készült a Reuters és az MTI felhasználásával.

XS
SM
MD
LG