Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lövöldözés, három halott egy orosz katonai bázison


Orosz sorkatonák egy pályaudvaron a szibériai Novoszibirszkben 2020. november 6-án.
Orosz sorkatonák egy pályaudvaron a szibériai Novoszibirszkben 2020. november 6-án.

Ismét lövöldözés volt egy orosz katonai támaszponton, a hatóságok szerint egyik katona agyonlőtt három embert egy légitámaszponton az ország nyugati részén.

Az incidens hétfőn, kora reggel történt a Nyugati Katonai Körzetbe tartozó voronyezsi régióban – közölte a körzet sajtószolgálata.

Egy szolgálatot teljesítő katona az őrséget szemléző tisztekre támadt. Elvette az egyik tiszt fegyverét, majd megszökött a helyszínről. A támadás nyomán az állomány három tagja halálos sebesüléseket kapott” – állt a közleményben.

Az incidens a felújítás alatt álló Baltimor légitámaszponton történt, sajtójelentések szerint a feltételezett elkövetőt elfogta a rendőrség.

Az idézett forrásokban Anton Makarovként szereplő közlegény vitába keveredett egy őrnaggyal, elvette a fegyverét és lelőtte. Ezek után rálőtt a tiszt segítségére siető tizedesre és egy másik közlegényre, majd elbarikádozta magát a bázison

A voronyezsi katonai kórház orvosai azt mondták, hogy a lövöldözésnek van egy sebesültje, őt kórházban ápolják – jelentette a TASSZ hírügynökség.

Jogvédők: gyakori a sorállomány zaklatása

Az orosz katonai egységeknél az állomány zaklatása miatt gyakran történnek halálos kimenetelű lövöldözések, erre az emberjogi szervezetek évek óta figyelmeztetnek. Az utóbbi években több fényképet és videót is posztoltak orosz katonák, amelyeken azt látni, hogyan zaklatják a fiatal sorkatonákat.

2019. októberében egy közlegény nyolc másik katonát agyonlőtt és két másikat megsebesített egy szibériai katonai egységnél. Nyomozók szerint az incidens kiváltó oka zaklatás volt.

Az Interfax, RIA Novosztyi és TASSZ tudósításáinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG