Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lukasenka a CNN-nek: „Nincs miért bocsánatot kérnem”


Lukasenka a belarusz alkotmánybizottság ülésén Minszkben, szeptember 28-án
Lukasenka a belarusz alkotmánybizottság ülésén Minszkben, szeptember 28-án

Nem kért bocsánatot Alekszandr Lukasenka a tüntetők elleni rendőri erőszakért és az ellenzékiek tömeges letartóztatásáért a CNN-nek adott interjúban. A fehérorosz vezető azt mondta, börtönei körülményei nem rosszabbak, mint Nagy-Britanniában vagy az Egyesült Államokban.

Alekszandr Lukasenka a CNN-nek adott interjújában elutasította a média és a jogvédő csoportok bírálatát a Belaruszban széles körben elterjedt emberi jogi visszaélésekkel kapcsolatban, és azt is, hogy bocsánatot kérjen a jogsértésekért. Míg Lukasenka rendszeresen beszél a fehérorosz állami médiának, a független vagy külföldi médiának ritkán ad interjút. A CNN október 1-jén sugározza a Lukasenkával készült teljes interjút.

Nem kér bocsánatot

„Nem, nem szeretném kihasználni ezt az alkalmat a bocsánatkérésre. Ha mégis megtenném, azt a fehérorosz médián keresztül tenném (…) Elvileg nincs miért bocsánatot kérnem” – hangzik el az interjú egy rövid, az interneten közzétett részletében.

A Belaruszt uraló Lukasenkát a nemzetközi közösség nagy része elszigetelte és elkerülte, miután 2020 nyarán, a széles körben elcsaltnak tartott választások után bejelentette győzelmét. A választások után tömeges tüntetések kezdődtek az országban, amelyek ellen a rendőrség brutális eszközökkel lépett fel. Több ezer embert börtönöztek be, sok jelentés érkezett kínzásokról. Az ellenzéki politikusok és aktivisták nagy részét letartóztatták vagy arra kényszerítették, hogy elhagyja az országot.

Az elszigeteltség közepette Lukasenka közelebb húzódott Oroszországhoz, kölcsönöket és katonai támogatást kérve Vlagyimir Putyin elnöktől.

Unió Oroszországgal

A CNN-nek adott interjúban Lukasenka az Amnesty International és a Human Rights Watch rendőri visszaélésekről és kínzásokról szóló jelentéseiről azt állította, hogy Fehéroroszországnak nincs „egyetlen olyan fogolytábora sem (…) mint Guantánamo vagy azok a bázisok, amelyeket az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság hozott létre Kelet-Európában”.

„Ami a saját fogva tartási központjainkat illeti, ahol a vádlottakat vagy a nyomozás alatt állókat tartjuk, azok nem rosszabbak, mint Nagy-Britanniában vagy az Egyesült Államokban. Ezt garantálhatom” – mondta Lukasenka.

Lukasenka sajtószolgálata eközben a Telegramon közzétette az interjú egy másik részét, amelyben Lukasenka Fehéroroszország és Oroszország szorosabb integrációjáról beszélt. Lukasenka ugyan „abszolút képtelenségnek” nevezte, hogy Fehéroroszország egyesülne Oroszországgal, de azt mondta: „mi Putyinnal, Oroszország és általában Fehéroroszország vezetésével együtt elég okosak vagyunk ahhoz, hogy két független, szuverén állam keretei között olyan uniót hozzunk létre, amely erősebb lesz, mint bármilyen egységes formáció”.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
XS
SM
MD
LG