Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Lukasenka-ellenes tüntetések 169. napján közel 160 tüntetőt tartóztattak le 


A politikai foglyokkal szolidaritást vállaló tüntetők Minszkben, Belaruszban, 2021. január 23-án.
A politikai foglyokkal szolidaritást vállaló tüntetők Minszkben, Belaruszban, 2021. január 23-án.

Csaknem 160 tüntetőt vettek őrizetbe a hétvégén Minszkben az Aljakszandr Lukasenka rendszere ellen tartott tüntetéssorozat 169. napján.

Az ellenzék és több százezer belarusz állampolgár szerint Lukasenka tavaly augusztusban elcsalta a választásokat, hogy elnökként megkezdhesse immár hatodik ciklusát. A Vyaszna emberi jogi szervezet január 24-én közölte, hogy több tüntetőt azután vettek őrizetbe, hogy azok élőláncot alkottak.

Éhségsztrájkba kezdett a Szabad Európa belarusz munkatársa

A tüntetők élőláncokkal akarták kimutatni szolidaritásukat a politikai foglyokkal, köztük a börtönbe zárt bloggerrel, Ihar Loszikkal, aki december közepe óta éhségsztrájkot folytat.

A rendőrség június végén tartóztatta le Loszikot, a népszerű belarusz bloggert, aki egyben a Szabad Európa belarusz szerkesztőségének új médiatechnológiákkal foglalkozó tanácsadója is. A férfit azzal vádolják, hogy elősegítette a közrend megsértését, amiért akár három év börtönt is kaphat.

December 15-én a 24 éves férfit emellett tömeges rendzavarás szervezésével is megvádolták a vitatott augusztus 9-i elnökválasztás elleni tüntetések miatt. Az új vád ellen tiltakozásul Loszik azonnal éhségsztrájkba kezdett.

A minszki Akreszcina börtönben tartják fogva, amelyet az Amnesty International a „kínzás szinonimájának” minősített. A volt foglyok történeteiből kiderül, hogy az Akreszcinában, hasonlóan a többi belarusz börtönhöz, az őrök brutális kegyetlenséggel bánnak a fogvatartottakkal.

Már 169 napja tüntetnek Lukasenka ellen

Az országot már közel három évtizede irányító Lukasenka ellen augusztus óta folyamatosan tartanak a tüntetések; január 23-a a tiltakozások 169. napja volt.

A rendőrség a választás után kibontakozott megmozdulások ellen erőszakosan lépett fel, a belarusz ellenzéki vezetőket pedig vagy letartóztatták, vagy rákényszerítették őket, hogy hagyják el az országot.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint a hatóságok a megmozdulások kezdete óta több mint 30 ezer tüntetőt vettek őrizetbe. A jogvédő szervezetek kínzásokról és bántalmazásokról számolnak be.

A nyugati kormányok nem ismerik el Lukasenka választási győzelmét; a választási csalásokra és a rendőri túlkapásokra hivatkozva szankciókat vezettek be ellene és szövetségesei ellen. Lukasenka azonban többször kijelentette, nem fog lemondani, és az ellenzékkel sem volt eddig hajlandó tárgyalni.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG