Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Internálótábor építése is szóba kerül a belarusz belügytől kiszivárgott felvételen


Mikalaj Karpjanko, akit azóta belügyminiszter-helyettesé léptettek elő, tonfával a kezében egy csapat rohamrendőrrel Minszkben. 2020. szeptember.
Mikalaj Karpjanko, akit azóta belügyminiszter-helyettesé léptettek elő, tonfával a kezében egy csapat rohamrendőrrel Minszkben. 2020. szeptember.

Egy felvételen, amely állítólag a belarusz belügytől szivárgott ki, egy, a belarusz belügyminiszter-helyettesként azonosított hang arról beszél, hogy táborba kell zárni a tüntetők keménymagját, és adott esetben éles lőfegyvert is be kell vetni a tiltakozók ellen.

Letartóztatások, verések, száműzetés, halál. A belarusz emberek nagy árat fizettek, amiért felemelték a szavukat Aljakszandr Lukasenka autoriter rendszere ellen, miután a belarusz vezető bejelentette, hogy elsöprő győzelmet aratott, és megkezdi a hatodik elnöki ciklusát 2020 augusztusában. A választást a belarusz tiltakozók szerint elcsalták, és az Európai Unió, valamint az Egyesült Államok sem ismerte el azt legitimnek.

Belarusz: 22 hete tüntetnek Lukasenka ellen
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:56 0:00

Egy kiszivárgott felvétel szerint, amin állítólag a belarusz belügyminisztérium vezető tisztségviselőit hallani, a belarusz belügyben egy internálótábor megépítése is felmerült. A szögesdróttal megerősített táborba gyűjtenék a politikai foglyokat. A felvételen megszólaló személy ráadásul arra sürgette a jelenlévőket, hogy vessenek be halált okozó fegyvereket is a tüntetők ellen, valamint arról biztosította őket, hogy ezért nem éri majd őket retorzió.

Volt tisztviselők szivárogtathatták ki

A felvételen, úgy tűnik, azt is elismerik, hogy augusztusban azért halt meg egy fegyvertelen tiltakozó Minszkben, mert a rohamrendőrök közvetlen közelről lőtték meg gumilövedékkel. A felvételt január 15-én töltötte fel a netre a By_Pol Initiative, egy csapat volt belarusz biztonsági és igazságügyi tisztségviselő, akik elpártoltak Lukasenkától és a tiltakozók mellé álltak.

Belaruszban példátlan tüntetéssorozat kezdődött a vitatott augusztus 9-ei választásokat követően, a kormány pedig brutális keménységgel reagált a tiltakozásokra. A 66 éves Lukasenka egyre nagyobb nemzetközi nyomás alatt áll, a nyugati országok, köztük az Egyesült Államok, Kanada, és az Európai Unió, nem hajlandók őt elismerni Belarusz törvényesen megválasztott vezetőjének. A nyugati országok szankciókat vezettek be Lukasenka és más vezető belarusz tisztségviselők ellen, mivel vélhetően szerepük volt a választások elcsalásában és a tüntetők elleni erőszakban.

A belarusz belügy szerint a felvétel hamisítvány

A belarusz belügyminisztérium azt állítja, hogy az említett felvétel „hamisítvány”, de Szvjatlana Cihanovszkaja belarusz ellenzéki vezető azt mondja, ő meg van róla győződve, hogy a felvétel valódi. Az ellenzéki politikus azt mondta, hogy megdöbbentőnek és felháborítónak tartja a felvétel tartalmát.

Belarusz helyettes belügyminisztere azt mondta, hogy tábort akar építeni azoknak, akik élnek az alkotmányos jogukkal, hogy békésen tiltakozzanak a törvénytelenségek ellen. El tudnák ezt képzelni a saját országukban?” – írta Cihanovszkaja január 15-én Twitteren.

Nemrég egyébként egy másik hangfelvétel is kiszivárgott, amelyen azt hallani, hogy a belarusz KGB tisztségviselői 2012-ben merényleteket terveznek Lukasenka Németországba menekült politikai ellenfelei ellen.

A belügyminiszter-helyettes beszélhet a felvételen

Az új felvételről a By_Pol azt állítja, hogy Mikalaj Karpjanko belügyminiszter-helyettes hallható rajta, valamint más források is úgy vélik, hogy a minisztérium erőit irányító Karpjanko hangja hallható a kiszivárgott hangfelvételen. A helyettes belügyminisztertől nem szokatlan az, hogy erőszakos fellépésre szólít fel, vagy éppen ő maga alkalmaz erőszakot. Karpjankoról készült egy felvétel, amin azt látni, hogy bottal veri szét egy kávézó ajtaját, mert a tüntetők nem engedik be.

Lukasenka novemberben léptette elő Karpjankot, a lépés sokak szerint összhangban volt azzal, hogy az ország autoriter vezetője még inkább meg akarta erősíteni maga körül a szilovikoknak nevezett erősembereket, akik a biztonsági szerveket irányítják. A felvételt közreadó By_Pol szerint azt októberben rögzítették, amikor Karpjanko vezette a belügy korrupció és szervezett bűnözés elleni osztályát. A By_Pol azt állítja, hogy a helyettes miniszter más vezető tisztségviselőkkel beszél a felvételen.

Internálótáborba zárnák a "keménymagot"

A hangfelvételen a Karpjankoként azonosított hang arról beszél, hogy egy internálótábor felépítését tervezik a Belarusz délnyugati részén fekvő Ivatsevicsben, ahol már jelenleg is megtalálható egy büntetés-végrehajtási intézmény.

„Szó van annak a lehetőségéről is, hogy táborokat építünk a tiltakozóknak. Épül egy adatbázis” – mondja a hang a felvételen, majd arról is beszél, hogy a „keménymag” majd az új intézményben „kerül elhelyezésre”, amit „szögesdróttal kerítenek körbe”. Az nem világos, hogy hol tart a tábor építése, ha egyáltalán elkezdték építeni.

A felvételen a megszólaló arról is beszél, hogy bátrabban alkalmazni kéne az éles lőfegyvereket, mint az MP–443-as orosz pisztolyt. „Fel vagyunk szerelve egy nagyon erős fegyverrel” – mondja a hang, és hozzáteszi, hogy az ügyben Lukasenka is támogatja őket.

"Lőjenek egyenesen a homlokukra!"

„Az államfő minden oldalról fedez minket, ha a fegyverhasználatról van szó” – mondja a férfi, akit Karpjankoként azonosítottak. „Ahogy az elnök is mondta, ha egy tüntető magukra ront, akkor használjanak fegyvert, még ha az nem is halálos, lőjenek közvetlen közelről, célozzanak a lábakra, herékre, gyomorra, szóval [a tüntetők] rádöbbennek, mit csináltak. Három opciójuk van: sérülést okozni, megbénítani, vagy megölni. Lőjenek egyenesen a homlokukra, az arcukba. Abból soha nem épülnek fel.”

Rohamrendőrök sorfala szögesdrót mögött egy, a rendőri erőszak és a választás eredménye ellen tartott tüntetésen. Minszk, Belarsz, 2020. szeptember 6.
Rohamrendőrök sorfala szögesdrót mögött egy, a rendőri erőszak és a választás eredménye ellen tartott tüntetésen. Minszk, Belarsz, 2020. szeptember 6.

A felvételen szóba kerül a tüntetések első halálos áldozata, Aljakszandr Tarajkoszki is. „Igen, Tarajkoszki, igen, részeg volt, és egy hülye. Kicsinálta egy gumilövedék, ami a mellkasán találta el” – hallható a felvételen. A belarusz hatóságok a férfi halála után azt állítottak, hogy egy robbanóeszköz végzett vele, amit a rendőrökre akart dobni. Később azonban az AP hírügynökség közreadott egy felvételt, amin azt látni, hogy Tarajkovszki néhány méterre a rohamrendőröktől véres pólóval esik össze, az AP felvételén nyoma sincs semmilyen robbanásnak.

Az új hangfelvételre a belügy szóvivője, Volha Csamadanava azt mondta, hogy „nem reagálnak hamisítványokra” és azt állította, hogy a belügy munkatársai, mindig „a törvény szerint járnak el”.

A tüntetők ellen igen, a rendőrök ellen nem indul eljárás

Miközben a Human Rights Watch 2021-es jelentése szerint több száz politikailag motivált per indult az ellenzék tagjai, a tüntetők, aktivisták, és jogvédők ellen Belaruszban, addig a rendőri brutalitással foglalkozó előzetes vizsgálatok közül egy sem jutott el a bíróságig.

A HRW jelentése szerint csak november közepéig több mint 25 ezer embert vettek őrizetbe a belarusz hatóságok. Novemberben halt meg Raman Bandarenka, akit egy csapat maszkos ismeretlen vert súlyosan meg, akikről a Vjaszna jogvédő csoport azt állítja, összefüggésbe hozhatók a belarusz belügyminisztériummal.

Katsiaryna Shmatsina, a Strategic Studies agytröszt Belarusszal foglalkozó intézményének a kutatója a Szabad Európa kérdésére azt mondta, hogy Karpjanko múltja és a belarusz kormány eddigi cselekedetei a felvétel hitelessége felé mutatnak.

„Hogy a felvétel hamis-e vagy, sem, majd a technológiai szakértőknek kell eldönteniük. De nem ez az első szivárogtatás a Lukasenka-rendszerből. Vegyünk példának az EU Observer anyagát a politikai disszidensek megöléséről. A By_Pol Initiative is folyamatosan érkeznek anyagok, köztük bizonyítékok a fogvatartottak elleni embertelen bánásmódról” – mondta Shmatsina.

Készült Tony Wesolowsky cikke és a Szabad Európa Belarusz szerkesztőségének anyagait felhasználva.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG