Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lukasenka elismerte, hogy nem a várakozásai szerint halad az ukrajnai háború


AP-interjú Alekszandr Lukasenkával
AP-interjú Alekszandr Lukasenkával

A belarusz vezető az Associated Pressnek adott csütörtöki interjúban azt mondta: nem számított arra, hogy Oroszország ukrajnai hadművelete ilyen sokáig elhúzódik. Arról is beszélt, hogy a békét támogatja, miközben jogosnak tartja az orosz inváziót.

Alekszandr Lukasenka az AP-interjúban megvédte Oroszország február 24-én kezdődött ukrajnai invázióját, de azt is mondta, nem gondolta, hogy a háború így el fog húzódni. „Nem merültem el eléggé ebben a témában ahhoz, hogy megmondjam, hogy a terv szerint halad-e, ahogy az oroszok mondják, vagy nem, ahogy én érzem. Még egyszer hangsúlyozom, úgy érzem, hogy ez a művelet túl lassan halad” – mondta Lukasenka a minszki Függetlenségi Palotában adott, közel kilencvenperces interjú során.

Ukrajnát hibáztatja, a Föld pályáját félti

Azt is állította, hogy Ukrajna provokálja Oroszországot, és kitartott amellett, hogy Belarusz a béke mellett áll. „Mi kategorikusan elutasítunk minden háborút. Mindent megtettünk és most is megteszünk azért, hogy ne legyen háború. Nekem köszönhetően megkezdődtek a tárgyalások Ukrajna és Oroszország között. De ez miért nem érdekli Ukrajnát, amelynek területén valójában háború folyik, katonai akció, emberek halnak meg – miért nem akar Ukrajna tárgyalni?”

Lukasenka arról is beszélt, hogy elfogadhatatlan lenne a nukleáris fegyverek bevetése, de azt nem tudta megmondani, hogy Oroszországnak vannak-e ilyen tervei. „Azért is elfogadhatatlan a nukleáris fegyverek használata, mert az minket is érintene. Nem vagyunk az óceán túloldalán, mint az Egyesült Államok. Azért is elfogadhatatlan, mert földgolyónkat is kilökheti a pályáról, ki tudja, hová – mondta. – Hogy Oroszország képes-e erre, vagy sem, ezt az orosz vezetéstől kéne megkérdezni.”

Azt ígéri, nem száll be a háborúba

Az Ukrajna elleni támadás előtt Oroszország hadgyakorlatok ürügyén Belaruszba is csapatokat küldött, amelyek részt vettek Ukrajna inváziójában.

Lukasenka nyilvánosan támogatta a hadműveletet, és a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel március elején tartott találkozóján azt állította, hogy Ukrajna Belarusz megtámadását tervezte, és Moszkva offenzívája ezt megakadályozta. Elmondta, hogy hozott egy térképet, hogy megmutassa Putyinnak, hol kellett volna az állítólagos támadásnak megindulnia, de más bizonyítékot nem ajánlott fel állítása alátámasztására.

Lukasenka azt mondta az AP-nek, hogy Putyin valószínűleg nem törekszik közvetlen konfliktusra a NATO-val, és sürgette a Nyugatot, hogy biztosítsa, hogy erre ne kerüljön sor. „Putyin valószínűleg nem akar globális konfrontációt a NATO-val. Használják ezt ki. Használják ki, és tegyenek meg mindent önök is a konfliktus elkerülésére. Ellenkező esetben, még ha Putyin nem is akarja, a hadsereg reagálni fog” – mondta.

A hét elején a belarusz hadsereg újabb gyorsított hadgyakorlatokat jelentett be, amelyek aggodalmat keltettek Ukrajnában. Lukasenka azonban azt mondta az AP-nek, hogy a gyakorlatok nem fenyegetnek senkit.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG