Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lukasenka esetleges halálára is készülne a belarusz ellenzék vezetője


Aljakszandr Lukasenka a győzelemnapi parádén Moszkvában 2022. május 9-én
Aljakszandr Lukasenka a győzelemnapi parádén Moszkvában 2022. május 9-én

Szvjatlana Cihanouszkaja arra szólította fel hazája állampolgárait és a nemzetközi közösséget, hogy az Aljakszandr Lukasenka egészségügyi állapotával kapcsolatos híresztelések közepette készüljenek fel minden forgatókönyvre.

„Sok pletyka kelt szárnyra a diktátor egészségét illetően. Számunkra ez egy dolgot jelent: alaposan fel kell készülni minden eshetőségre, hogy a demokrácia útjára helyezzük Belaruszt és megakadályozzuk Oroszország beavatkozását. A nemzetközi közösségnek proaktívnak és gyorsnak kell lennie” – szögezte le Twitter-bejegyzésében a külföldre menekült ellenzéki vezető.

Ehhez kapcsolódóan: Interjú – A száműzött ellenzéki vezető még mindig bízik a belarusz változásban

Azután kezdtek terjedni különböző híresztelések Lukasenka betegségével kapcsolatban, hogy bár részt vett a győzelemnapi rendezvényen Moszkvában május 9-én, végül kihagyta a szoros szövetségesének számító Vlagyimir Putyin elnök rendezte vacsorát.

Ehhez kapcsolódóan: A belarusz közösségi oldalak gyanús orosz átalakításon estek át

Majd május 14-én a 68 éves vezető 29 év után először maradt távol az állami zászlóavatási ünnepségtől Minszkben, helyette a kormányfő mondta el a beszédét.

Az orosz fővárosban tett látogatást leszámítva egyáltalán nem jelent meg a nyilvánosság előtt az utóbbi három hétben, és erre semmilyen hivatalos magyarázatot nem adtak.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta újságírói kérdésre válaszolva, hogy Lukasenka egészségi állapotát illetően a legjobb a belarusz hatóságok tájékoztatását követni.

Ehhez kapcsolódóan: Belerángathatják-e a belaruszokat az ukrajnai háborúba?

Egyes helyszíni tudósítók a moszkvai felvonulás után arról számoltak be, hogy Lukasenka fáradtnak és bizonytalannak tűnt. Mások egyenesen úgy tudják, hogy az egykori szovjet tagköztársaságot 1994 óta vaskézzel irányító volt tsz-elnök kórházba került május 13-án. Állítólag az utcákat lezártak az intézmény környékén, az államfői autókonvoj útvonala mentén pedig megerősítették a biztonsági erők jelenlétét.

A belarusz állami média gondosan kerüli ezt a témát, és leginkább a vezető korábbi tevékenységeivel foglalkoznak. A május 14-i ünnepségről szóló adásban például Lukasenka egyik február 28-i beszédéből játszottak be részleteket.

XS
SM
MD
LG