Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Váratlanul letette esküjét Lukasenka


Váratlanul letette esküjét a belarusz elnök. Ezzel Aljakszandr Lukasenka megkezdi hatodik ciklusát.

A tüntetések továbbra sem csitulnak az országban, tömegek követelik Aljakszandr Lukasenka távozását. Az augusztusi elnökválasztást követően tiltakozó megmozdulások kezdődtek, a demonstrálók kétségbe vonják a választás eredményét.

Váratlanul tette le esküjét

A BelTA hírügynökség beszámolója szerint több száz magas rangú tisztségviselőt hívtak meg a beiktatási ceremóniára, arról azonban nem közöltek hivatalos adatot, hogy hányan jelentek meg az eseményen.

A hírügynökség elmondása szerint az aláírás előtt Aljakszandr Lukasenka jobb kezét az alkotmányra téve mondta el esküjét, ezt követően pedig a Belarusz Központi Választási Bizottság elnöke átadta neki a Belarusz Köztársaság igazolását.

A helyi Telegram csatorna egy videót is megosztott arról, ahogy konvoj halad át a minszki Függetlenség sugárúton.

Aljakszandr Lukasenka 26 éves kormányzásának várhatóan legnehezebb időszakával néz szembe, országszerte soha nem látott tüntetések folynak az augusztus 9-i elnökválasztást követően, az emberek így tiltakoznak az újabb öt éves mandátumot adó választási eredmények ellen.

A demonstrálók azt állítják, hogy az elnök csalással szerezte meg a győzelmet, ezért tízezrek követelik, hogy lépjen vissza, és tartsanak új, szabad választásokat. A 66 éves belarusz vezető elleni békés tüntetéseken demonstrálók százait vették őrizetbe, többeket erőszakkal bebörtönöztek és megkínoztak.

Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető arra figyelmeztetett, hogy a beiktatást nem ismerik el, és az eskütételt törvénytelennek tekintik.

A BelTA tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG