Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lukasenka: Prigozsin Belaruszban van


Jevgenyij Prigozsin és Aljakszandr Lukasenka
Jevgenyij Prigozsin és Aljakszandr Lukasenka

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető szerint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport feje jelenleg Belaruszban van, ahová Oroszországból érkezett, miután csapatai rövid ideig tartó fegyveres lázadást indítottak, elfoglalták az Oroszország délnyugati részén lévő Rosztov-na-Donu városát, hétvégén Moszkva felé vonultak, majd hirtelen visszafordultak.

„Igen, igaz, Prigozsin Fehéroroszországban van. Megígértem neki, hogy ha nálunk akarnak maradni, kapnak segítséget. Természetesen a saját költségükön” – mondta Lukasenka kedden Minszkben belarusz katonai vezetőknek tartott beszédében.

Hozzátette, hogy egyetért Viktar Khrenin belarusz védelmi miniszterrel, aki szívesen integrálná a Wagner-zsoldosokat a belarusz hadseregbe.

Kedden korábban az a magángép érkezett meg egy Minszk melletti katonai légi bázisra, amelyet korábban Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője használt.

Az oroszországi feszültséget azután sikerült enyhíteni, hogy Lukasenka állítólag közvetített egy megállapodást, amely lehetővé tette, hogy Prigozsin, a Kreml egykori bennfentese, akit Vlagyimir Putyin orosz elnök séfjeként emlegettek, Belaruszba távozhasson.

Putyin hétfői beszédében azt mondta, hogy a Wagner-harcosok is mehetnek Belaruszba, ha nem akarnak csatlakozni az orosz hadsereghez.

Lukasenka reményét fejezte ki, hogy a Wagner-parancsnokok segítenek majd a belarusz biztonsági erők kiképzésében.

„Ha a parancsnokaik csatlakoznak hozzánk és segítenek nekünk (…) elmondják, hogy mi a fontos most (…) az felbecsülhetetlen értékű” – mondta.

Szerinte Belarusznak nem kell tartania a hirtelen érkező Wagner-zsoldosoktól az országban. „Szemmel fogjuk tartani őket” – tette hozzá.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) bejelentette, hogy megszüntette a Prigozsin és a Wagner-harcosok elleni büntetőeljárást, miután vizsgálata megállapította, hogy „felhagytak a lázadás bűncselekményének elkövetésére irányuló tevékenységükkel”.

A rövid életű Wagner-felkelés volt a legjelentősebb kihívás Putyin számára több mint két évtizedes oroszországi hatalma alatt.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG