Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán a Bildnek: Nincs jelentősége a Wagner szombati vonulásának


A hivatalos látogatásra érkező Orbán Viktor miniszterelnök a tiranai repülőtéren 2023. június 15-én
A hivatalos látogatásra érkező Orbán Viktor miniszterelnök a tiranai repülőtéren 2023. június 15-én

Orbán szerint semmi sem változik Oroszországban a szombati események után: 2024-ben is Putyin lesz az orosz elnök, akit Orbán nem tart háborús bűnösnek – mindezt a Bild német napilapnak adott interjúban mondta. Kisebb önellentmondásba keveredett az interjúban, miután Ukrajna szerinte már nem szuverén állam, majd később arról beszélt, hogy Ukrajna független és büszke ország.

Nincs nagy jelentősége Orbán Viktor miniszterelnök szerint annak, hogy a Wagner magánhadsereg zsoldosai Prigozsin vezetésével szombaton megindultak Moszkva irányába – mondta a kormányfő a német Bild napilapnak adott interjúban.

Az újságíró meglepődve kérdezte, honnan tudja: ilyen jó kapcsolatokat ápol Moszkvával? Orbán szerint a hírszerzéstől, amely „minden másnál megbízhatóbb”. Az nem derült ki, hogy a miniszterelnök a magyar vagy a szövetségesek, például a NATO hírszerzésére gondolt mint megbízható információforrásra.

Az újságíró Putyin lehetséges meggyengüléséről is kérdezte Orbánt, aki szerint a puccskísérlet lehetne a gyengeség jele, de az, hogy a konfliktus 24 óra megoldódott, az erő jele. „Tudja, Putyin Oroszország elnöke. Ha valaki azt gondolja, hogy elbukhat vagy helyettesíthető lehet, akkor nem érti az orosz népet és az orosz hatalmi struktúrákat” – mondta.

Orbán szerint Oroszország máshogy működik, mint az európai országok. Szerinte mások a struktúrák, amelyek a hadseregre, a rendőrségre, a titkosszolgálatokra épülnek, vagyis Oroszország egy militáris orientációjú állam.

„Tehát ha a mi logikánk alapján akarjuk megérteni a működését, csalódni fogunk” – hangsúlyozta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint Putyin nyeri a 2024-es orosz elnökválasztást, mert „ez a realitás”.

A miniszterelnök szerint a háború tovább folytatódik. Megismételte, hogy Magyarország a békében érdekelt, amelynek alapfeltétele a tűzszünet, illetve azt is, hogy Ukrajna és a Nyugat együttműködése kudarcra van ítélve.

Úgy gondolja, hogy Ukrajna hamarabb kifogy a katonákból, mint Oroszország, és ez lesz a döntő tényező a háború kimenetelét illetően. Szerinte az, hogy Ukrajna – a nyugati támogatások segítségével – meg tudna nyerni egy háborút Oroszország ellen, a helyzet félreértése. „Ez lehetetlen” – mondta.

A magyar kormány oroszbarátságát firtató kérdésre Orbán azt mondta, hogy nem érdekli sem Oroszország, sem Putyin, ő Magyarországért harcol. A háború szerinte rossz Magyarországnak, és veszélyes a magyarokra nézve. Megemlítette a Kárpátalján élő magyarokat is, akik közül többen életüket vesztették a harcokban.

Orbán szerint csak az számít, hogy mit gondolnak az amerikaiak. „Ukrajna nem szuverén ország többé. Nincs pénzük, nincsenek fegyvereik. Csak a nyugati támogatásoknak köszönhetően tudnak harcolni. Ha Amerika is békét akar, akkor lesz béke” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Hogy jelenik meg Magyarország Putyin propagandájában, és fordítva?

Az újságíró szerint ha Orbánra hallgatott volna a NATO és az amerikaiak, Ukrajna ma orosz megszállás alatt állna. „Ez egy hipotézis, amelyre nincs bizonyíték” – reagált a felvetésre Orbán Viktor.

A kormányfő szerint úgy lehetne Ukrajnát megmenteni, ha az amerikaiak tárgyalást kezdenének az oroszokkal, az újságíró azonban emlékeztette rá, hogy az ukránok nem akarnak tárgyalni.

A miniszterelnök szerint Ukrajna egy nemzet és egy ország, joguk van eldönteni, hogy háborúzni akarnak, vagy sem. Az interjú végén arról beszélt, hogy Ukrajna független ország és büszke nép. (Néhány bekezdéssel ez előtt Orbán még azt mondta, hogy Ukrajna elvesztette a szuverenitását, itt most mégis ennek ellenkezőjéről beszélt.)

Orbán szerint nincs realitása annak, hogy Oroszország egy győztes ukrajnai háború után folytatná Európában a területszerzést, ugyanis nem elég erős. „Ez a háború világosan megmutatta, hogy a NATO sokkal erősebb, mint Oroszország. Miért akarná valaki, aki gyengébb a NATO-nál, megtámadni a NATO-t?” – tette fel a kérdést.

„Háborús bűnös-e Putyin?” – kérdezte az újságíró. „Nem, számomra nem az” – felelte Orbán.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG