Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Luxemburg: Törökország valószínűleg beengedi a két országot a NATO-ba


Az ukrajnai háború, az északi országok NATO-tagsága és a török elnök. Montázs, 2022. május 16.
Az ukrajnai háború, az északi országok NATO-tagsága és a török elnök. Montázs, 2022. május 16.

A luxemburgi külügyminiszter nem hiszi, hogy Törökország megakadályozná Svédország és Finnország csatlakozását a NATO-hoz, annak ellenére hogy a török elnök tiltakozást jelentett be.

Mind a harminc jelenlegi NATO-tagnak, köztük Törökországnak is bele kell egyeznie a két északi szomszéd csatlakozásába. Recep Tayyip Erdoğan török elnök azonban azt mondja, nem sikerült egyértelmű álláspontot kialakítani a kurd fegyveresekkel és más, Ankara által terroristának tartott csoportokkal szemben, és katonai szankciókat vezettek be Törökország ellen.

Jean Asselborn, a régóta hivatalban lévő luxemburgi külügyminiszter azonban kedden a német Deutschlandfunk rádiónak kijelentette: gyanítja, hogy Erdoğan csak felnyomná a két ország tagságának árát. Azt mondta: „Meggyőződésem, hogy a végén Törökország nem fogja behúzni a vészféket.”

Asselborn hozzátette, hogy „ez eltart egy ideig, remélem, nem túl sokáig”.

Rámutatott arra, hogy Törökország 2019-ben kikerült az Egyesült Államok által vezetett F35-ös lopakodó vadászrepülőgép-programból, valamint abból a lehetőségből, hogy Ankara F–16-os vadászgépeket kapjon az Egyesült Államoktól.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG