Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország nem fogja tétlenül nézni a NATO katonai infrastruktúrájának kiterjesztését


Vlagyimir Putyin a KBSZSZ ülésén Moszkvában 2022. május 16-án
Vlagyimir Putyin a KBSZSZ ülésén Moszkvában 2022. május 16-án

Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelmeztetett: országa reagálni fog, ha az észak-atlanti szövetség az újonnan csatlakozó Finnország és Svédország katonai infrastruktúrájának erősítésébe kezd.

A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) hétfői ülésén Putyin kijelentette, hogy az Egyesült Államok agresszív módon használja fel a NATO bővítését a már egyébként is nehéz globális biztonsági helyzet további súlyosbítása érdekében.

Mint mondta, Oroszországnak nincs problémája sem Finnországgal, sem Svédországgal, így a NATO-csatlakozásuk sem jelentene közvetlen fenyegetést.

„De a katonai infrastruktúra kiterjesztése erre a területre biztosan kiváltaná a válaszintézkedéseinket” – szögezte le az Oroszország mellett Belaruszból, Kazahsztánból, Kirgizisztánból, Örményországból és Tádzsikisztánból álló, posztszovjet katonai szervezet vezetőinek egyeztetésén.

„Hogy mi lesz ez a reakció, azt majd a számunkra létrehozott fenyegetések tükrében eldöntjük. Minden ok nélkül problémákat teremtenek. Megfelelő válaszokat fogunk adni” – fogalmazott.

Atomfegyverek, hiperszonikus rakéták

Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács elnökhelyettese áprilisban arról beszélt, hogy amennyiben Svédország és Finnország csatlakozik a NATO-hoz, Moszkva nukleáris fegyvereket és hiperszonikus rakétákat telepíthet a kalinyingrádi exklávé területére.

A Nyugat szerint a jelenleg harminc tagállamot tömörítő NATO tisztán védelmi jellegű szervezet, míg Oroszország úgy véli, hogy nem vették figyelembe a biztonsági aggályait a szövetség bővítésekor.

Több tucat katona elvesztése ellenére is sokan támogatják az ukrajnai inváziót az oroszországi Burjátföldön
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:14 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG