Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Alkotmánybíróság döntése: okafogyottság miatt nem vizsgált egy rendeletet - ami mától újra hatályos


Juhász Miklós alkotmánybíró leteszi az esküt az Országgyűlésben 2020. március 24-én
Juhász Miklós alkotmánybíró leteszi az esküt az Országgyűlésben 2020. március 24-én

A kormány éjszaka megint elrendelte a közérdekű adatok kiadási határidejének emelését 15-ről 45 napra. Pont ma jelent meg az Alkotmánybíróság döntése is, miszerint a testület – annak hatályon kívülisége miatt – nem vizsgálja a 45 napos határidő alaptörvény-ellenességét.

A kormány éjszaka újabb kormányrendeletekkel szabályozta a kihirdetett veszélyhelyzetet. Ahogy korábban megírtuk, ezek között szerepel az is, hogy tavaszhoz hasonlóan a közérdekű adatokat megint elég csak másfél hónap múlva kiadni az illetékeseknek az eddigi 15 nap helyett. Ez a másfél hónapos adatvisszatartás nagyjából okafogyottá is teszi a közérdekű információkérések jelentős részét.

Az alkotmányjogi panaszt Szél Bernadett független képviselő adta be még a tavaszi veszélyhelyzet során. Az AB – természetesen korábban: november 10-én – pedig úgy döntött, hogy „a veszélyhelyzet idején az egyes adatvédelmi és adatigénylési rendelkezésektől való eltérésről szóló 179/2020. (V. 4.) Korm. rendelet 2. §-a alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló eljárást megszünteti.”

A határozatban szerepel, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter tájékoztatta az AB-t arról, hogy a szabály már nincs hatályban, mert „a járványügyi veszélyhelyzet miatt indokolt szabályokat a jogalkotó kivezette a jogrendszerből.”

Csakhogy időközben visszavezette.

Az AB-döntés egyik mondata így szól: „Nem indokolt az eljárás lefolytatása, ha a támadott jogszabály már nem hatályos, és nem is alkalmazható”.

Az Alkotmánybíróság kommunikációs vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy az az AB csak újabb indítvány nyomán indíthat új eljárást.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG