Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Alkotmánybíróság döntése: okafogyottság miatt nem vizsgált egy rendeletet - ami mától újra hatályos


Juhász Miklós alkotmánybíró leteszi az esküt az Országgyűlésben 2020. március 24-én

A kormány éjszaka megint elrendelte a közérdekű adatok kiadási határidejének emelését 15-ről 45 napra. Pont ma jelent meg az Alkotmánybíróság döntése is, miszerint a testület – annak hatályon kívülisége miatt – nem vizsgálja a 45 napos határidő alaptörvény-ellenességét.

A kormány éjszaka újabb kormányrendeletekkel szabályozta a kihirdetett veszélyhelyzetet. Ahogy korábban megírtuk, ezek között szerepel az is, hogy tavaszhoz hasonlóan a közérdekű adatokat megint elég csak másfél hónap múlva kiadni az illetékeseknek az eddigi 15 nap helyett. Ez a másfél hónapos adatvisszatartás nagyjából okafogyottá is teszi a közérdekű információkérések jelentős részét.

Az alkotmányjogi panaszt Szél Bernadett független képviselő adta be még a tavaszi veszélyhelyzet során. Az AB – természetesen korábban: november 10-én – pedig úgy döntött, hogy „a veszélyhelyzet idején az egyes adatvédelmi és adatigénylési rendelkezésektől való eltérésről szóló 179/2020. (V. 4.) Korm. rendelet 2. §-a alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló eljárást megszünteti.”

A határozatban szerepel, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter tájékoztatta az AB-t arról, hogy a szabály már nincs hatályban, mert „a járványügyi veszélyhelyzet miatt indokolt szabályokat a jogalkotó kivezette a jogrendszerből.”

Csakhogy időközben visszavezette.

Az AB-döntés egyik mondata így szól: „Nem indokolt az eljárás lefolytatása, ha a támadott jogszabály már nem hatályos, és nem is alkalmazható”.

Az Alkotmánybíróság kommunikációs vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy az az AB csak újabb indítvány nyomán indíthat új eljárást.

XS
SM
MD
LG