Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Macron: A szövetségesek közösen látják el közép- és nagy hatótávolságú rakétákkal Ukrajnát


Macron francia elnök az Ukrajna nyugati támogatásának megerősítéséről tartott nemzetközi konferenciát követő sajtótájékoztatón Párizsban 2024. február 26-án
Macron francia elnök az Ukrajna nyugati támogatásának megerősítéséről tartott nemzetközi konferenciát követő sajtótájékoztatón Párizsban 2024. február 26-án

Európai vezetők arról állapodtak meg, hogy koalíciót hoznak létre Ukrajna ellátására közepes és nagy hatótávolságú rakétákkal, illetve bombákkal, hogy támogassák Kijev erőfeszítéseit az orosz invázió elhárítására – közölte a francia elnök a kontinens vezetőinek párizsi csúcstalálkozója után.

A késő estébe nyúló február 26-i csúcstalálkozón részt vett Olaf Scholz német kancellár, Andrzej Duda lengyel elnök és a balti államok vezetői is. Az Egyesült Államokat legmagasabb rangú európai ügyekkel foglalkozó diplomatája, James O’Brien, Nagy-Britanniát pedig David Cameron külügyminiszter képviselte.

„Arról is döntöttünk, hogy új lendületet adunk a rakétaelhárító védelmi koalíciónak, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szorgalmazott, és ma este létrehozunk egy kilencedik koalíciót, amely közepes és nagy hatótávolságú rakétákat és bombákat biztosít távoli célpontok elleni csapások végrehajtásához” – mondta Macron a találkozó utáni sajtótájékoztatón.

Zelenszkij, aki videókapcsolaton keresztül beszélt a csúcstalálkozó résztvevőihez, felszólította az európai vezetőket: biztosítsák, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „ne tudja tönkretenni az eredményeinket, és ne terjessze ki az agresszióját más nemzetekre”.

Ukrajna nagymértékben támaszkodik nyugati szövetségesei, főként az Egyesült Államok fejlett fegyver- és lőszerkészleteire, hogy ellen tudjon állni a túlerőben lévő és nagy lőszerkészletekkel rendelkező orosz csapatok egyre hevesebb támadásainak.

A fegyver- és emberhiánnyal küzdő ukrán erők a közelmúltban kénytelenek voltak visszavonulni több kelet-ukrajnai védelmi állásukból is, miközben a republikánusok vezette képviselőház továbbra is akadályozza egy 61 milliárd dollár értékű, létfontosságú amerikai katonai segélycsomag küldését.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrán védelmi miniszter: Emberéletekbe kerül a nyugati katonai támogatások késlekedése

Európa segíteni fog Ukrajnának abban, hogy „átvegye a kezdeményezést, és közösen lép fel egy olyan időszakban, amikor bizonytalanok az amerikai segélyek” – mondta Macron, hozzátéve, hogy a csúcstalálkozón részt vevő vezetők között „széles konszenzus alakult ki arról, hogy többet kell tenni, és gyorsabban”.

Közölte, hogy „nincs konszenzus” nyugati szárazföldi csapatok Ukrajnába küldéséről, de hozzátette: „Semmit sem szabad kizárni célunk elérése érdekében. Oroszország nem nyerheti meg ezt a háborút.”

Duda a találkozó után újságíróknak arról beszélt, hogy a résztvevőket „nem lelkesítette” a lehetőség, hogy nyugati csapatokat küldjenek Ukrajnába.

A csúcstalálkozó résztvevői azt mondták, hogy az európai országok – köztük Franciaország – egyre inkább támogatják azt a cseh kezdeményezést, hogy lőszereket és lövedékeket vásároljanak az EU-n kívül, és küldjenek Ukrajnába.

Mark Rutte miniszterelnök közölte, hogy Hollandia több mint százmillió eurót hajlandó biztosítani erre a célra.

Készült az AP, az AFP, a Reuters és a dpa tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG