Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több politikus is karanténba kényszerült Macron pozitív tesztje után


Emmanuel Macron francia elnök védőmaszkban a párizsi Elysee-palotában, 2020. december 16-án, amikor Portugália miniszterelnökével tárgyalt
Emmanuel Macron francia elnök védőmaszkban a párizsi Elysee-palotában, 2020. december 16-án, amikor Portugália miniszterelnökével tárgyalt

Több európai vezető is karanténba vonult, miután tárgyaltak Emanuel Macron francia elnökkel, akinek csütörtökön pozitív lett a koronavírus-tesztje. Egy hétre elszigeteli magát mások mellett a belga és a spanyol miniszterelnök, és az OECD főtitkára is.

A francia miniszterelnök még csütörtökön közölte, hogy a koronavírus-fertőzés tüneteit észlelte magán, ezért leteszteltette magát a vírusra. Miután a teszt eredménye pozitív lett, lemondta a tervezett programjait, és egy hétre karanténba vonult. Macronnak a híradások szerint enyhe tünetei vannak, dolgozik, a belföldi egyeztetéseken azóta videokonferencia keretében vesz részt.

Külföldi és francia politikusok is karanténba kerültek

Egyelőre nem tudni, Macron hol kapta el a vírust, azonban nem sokkal a diagnózis előtt, december 10-én részt vett az Európai Unió vezetőinek brüsszeli csúcstalálkozóján, december 14-én pedig ott volt az OECD-országok kormánytagjainak gyűlésén. A hírre több külföldi politikus szintén bejelentette, hogy karanténba vonul, amíg várja a koronavírus-teszt eredményét.

A BBC szerint Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök első tesztje negatív lett, ennek ellenére karanténban dolgozik tovább a következő egy héten, csakúgy, mint a Micheál Martin ír kormányfő.

A portugál miniszterelnök, António Costa, miután szerdán együtt ebédelt Macronnal, visszavonta hivatalos programjait, és a teszteredmények megérkezéséig karanténban lesz. Szintén karanténba vonult az OECD főtitkára, valamint Angel Gurría, Alexander De Croo belga és Minister Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök is.

A francia politikusok közül Jean Castex miniszterelnök és Richard Ferrand, a parlament házelnöke találkozott a napokban Macronnal, ezért ők szintén karanténba vonulnak. Castex (akinek negatív lett a tesztje) lett volna egyébként az, akinek csütörtökön hivatalosan a parlament elé kellett volna terjesztenie a koronavírus elleni oltóprogramról szóló törvényt. Helyette Olivier Véran egészségügyi miniszter nyújtotta be az intézkedésről szóló csomagot.

Jövő őszig is érvényben maradhatnak egyes korlátozások

Korábban Franciaország volt az egyik, a koronavírus-járvány által leginkább sújtott ország Európában. November óta már jelentősen csökkennek az esetszámok és a halálozások száma, ezért a héten már enyhítették a járványügyi korlátozó intézkedéseket.

Az újranyitás még messze nem teljes, továbbra is érvényben van például a kijárási tilalom este 8 órától, és most is zárva tartanak a kávézók és éttermek. Újra engedélyezték viszont az utazást Franciaország régiói között, és megnyitották a határokat a járvány szempontjából biztonságosnak ítélt országok lakosai, köztük az összes uniós állampolgár előtt.

Franciaországban eddig közel 60 ezren haltak meg a koronavírus-járvány miatt, a fertőzöttek száma összesen 2,43 millióra tehető. Jean-François Delfraissy vezető francia immunológus a héten úgy nyilatkozott, az összes korlátozó intézkedést csak jövő őszre lehet biztonságosan feloldani, hiszen várhatóan nagyjából eddigre sikerül beoltani a veszélyeztetett emberek nagy részét.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
XS
SM
MD
LG