Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Madárinfluenzás lett egy férfi Kínában, először terjedt át a H10N3 emberre


Baromfit árulnak egy sanghaji utcán 2014. január 6-án
Baromfit árulnak egy sanghaji utcán 2014. január 6-án

Egy férfi megfertőződött a madárinfluenza H10N3 törzsétől. A kínai bejelentés szerint ugyanakkor kicsi az esélye annak, hogy széles körben elterjedne a betegség. A madárinfluenza egy másik változatáról, a H5N1 kódjelű vírusról már korábban bebizonyosodott, hogy emberre is átterjedhet.

A Sanghajtól északnyugatra fekvő Csiangszu tartomány keleti felében, Csinkiang városában fertőződött meg egy 41 éves férfi. Már április 28-án kórházba került, de csak június elsején hozták ezt nyilvánosságra.

Kína hivatalos közlés – a kínai Országos Egészségügyi Bizottság (NHC) – szerint a férfi állapota stabil. A H10N3 emberi esetét máshol nem jelentették. A közleményből nem derül ki, hogy a férfi milyen körülmények között fertőződhetett meg.

„Ez a fertőzés véletlen, fajok közötti átvitel. A nagy volumenű átvitel kockázata rendkívül alacsony” – áll az NHC közleményében.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint 2013 óta a H7N9 madárinfluenza-vírus 1668 embert fertőzött meg és 616 életet követelt. A H7N9 madárinfluenza-vírus utolsó, emberek között terjedő járványa Kínában 2016 és 2017 között szedte áldozatait.

Februárban Oroszországban számoltak be hasonló esetről

Ott az ország déli részén hét emberre terjed át az A(H5N8) típusú új madárinfluenza. Anna Popova tiszti főorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője szerint ez volt az első bizonyított eset, hogy az A(H5N8) emberre terjedt át.

A vírus genetikai anyagát egy olyan baromfitelep alkalmazottainak szervezetében mutatták ki, ahol 2020 decemberében madárinfluenza ütötte fel a fejét. Az orosz beszámoló szerint a betegség klinikai lefolyása mind a hét fertőzött esetében gyors és könnyű volt, az érintettek szervezetében felfedezték az immunválasz jegyeit.

Az orosz tiszti főorvos akkor arról beszélt, hogy a felfedezés lehetővé teszi a világ tudósainak és hatóságainak figyelmeztetését arra, hogy tegyenek lépéseket az új fenyegetés megelőzésre. Az esetről szóló információkat Oroszország az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendelkezésére bocsátotta.

Készült az AP, az AFP és az MTI beszámolója alapján.

XS
SM
MD
LG