Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magánbeszélgetései során tett megjegyzései miatt hét év börtön vár a volt orosz rendőrre


Szergej Vedel a moszkvai ítélethirdetésen 2023. április 24-én
Szergej Vedel a moszkvai ítélethirdetésen 2023. április 24-én

A bíróság bűnösnek találta „hamis információk” terjesztése miatt, és hét év szabadságvesztésre ítélte Szergej Vedelt, amiért több lehallgatott telefonbeszélgetésében is azt mondta, hogy az orosz haderő ukrajnai veszteségei súlyosabbak a hivatalosan közöltnél.

Danyijil Berman, az egykori rendőr ügyvédje úgy vélekedett, hogy a vádemelés törvénytelen, mivel azt barátokkal, kollégákkal folytatott telefonos magánbeszélgetésekre alapozták, így nincs szó semmilyen információ terjesztéséről.

A nyomozók szerint az ukrajnai születésű Vedel három beszélgetése során is kijelentette, hogy az orosz veszteségek jóval súlyosabbak, mint a hivatalos statisztikák mutatják, valamint érintette a civilek meggyilkolását, illetve azt mondta, hogy a kijevi kormány nem náci, ahogy az orosz propaganda állítja.

A férfit 2022. március 18-án vették őrizetbe, miután lehallgatták a beszélgetését 67 éves édesapja egyik barátjával, egy kijevi rendőrrel, akitől információkat próbált kapni az ukrán fővároshoz közeli Bucsában élő barátairól és rokonairól.

Vedel elismerte, hogy ő hallható a felvételen, és bocsánatot kért az illetékes moszkvai törvényszéktől.

A férfi volt az első, aki ellen vádat emeltek a tavaly elfogadott új törvények alapján.

Pár nappal azután, hogy 2022. február 24-én megindította ukrajnai invázióját, Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényt, amely akár tíz évig terjedő börtönbüntetés kiszabását is lehetővé teszi a hadműveletekkel kapcsolatos „hamis információk” terjesztéséért, „súlyos következmények” esetén ez tizenöt évre nő.

A fegyveres erők „hiteltelenítéséért” már több mint 5800 eljárás indult az országban. Ez is jól mutatja, hogy Moszkva minden eszközzel irányítani akarja az ukrajnai háborúról szóló narratívát.

XS
SM
MD
LG