Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magassarkúban masíroztatta a női katonákat az ukrán hadsereg


A sok kritikát kiváltó fotó az Ukrán Hadügyminisztérium honlapjáról
A sok kritikát kiváltó fotó az Ukrán Hadügyminisztérium honlapjáról

Komoly kritikákat kapott az ukrán hadügyminisztérium, miután egy közelgő felvonulás próbáján magassarkú cipőben masíroztatták a női katonákat. A döntés magukat a katonákat is meglepte, elmondásuk szerint korábban nem volt az egyenruhájuk része a nem éppen hadszíntérre való cipő.

Az ukrán hadügyminisztérium honlapjára július 2-án kerültek fel a fotók, amelyeken az augusztus 24-én esedékes függetlenség napi katonai parádé próbája látható. Az állami ünnepség rendkívül nagy jelentőségű, hiszen az ukrán állam idén 30 éve vált ki a Szovjetunióból, azonban a fotók nem emiatt kerültek a figyelem középpontjába, hanem mert az egyik fényképen az látszik, hogy a menetelő női kadétok terepszínű egyenruhájukhoz egyforma fekete magassarkú cipőt viselnek.

A hadügyminisztérium weboldala még fel is hívta a figyelmet a cipőkre, az egyik kadétot idézve ez volt olvasható a fotó mellett: „Ma először gyakorlatozunk magassarkú cipőben. Kicsit nehezebb, mint a katonai bakancsok, amiket eddig próbáltunk.”

Magassarkút ajánlottak a hadügyminiszternek

A furcsa kép bejárta a médiát, és hamarosan politikusok tiltakozását is kiváltotta. Több női képviselő például magassarkú cipőket vitt a parlament július 2-i ülésére, és azt javasolták Andrij Taran hadügyminiszternek (aki férfi), hogy hordjon ő ilyen cipőt az állami ünnepségen.

Kritikusaik szerint az ilyen viselet a katonanők szexualizálásával ér fel, egyszerre nevetséges és megalázó. „Ennél idiótább és károsabb ötletet el sem tudok képzelni” – fogalmazott Inna Szovszun, a Golosz (Hang) ellenzéki párt képviselője. Mint mondta, az életüket kockázatató katonák „nem érdemlik meg, hogy így csúfot űzzenek belőlük.”

Szovszun a Szabad Európa ukrajnai tudósítója szerint a parlament ülésén személyesen is megkérdezte a hadügyminisztert, hogy a magassarkú cipők vajon NATO-szabványnak számítanak-e. Olena Kondratjuk, a parlament alelnöke szintén megalázónak nevezte a döntést, és bocsánatkérésre szólította fel a hadügyminisztériumot.

Azt ígérték, augusztusra lecserélik a cipőket

Az ukrán hadsereg szóvivője a Szabad Európának elismerte, hogy a cipőket a hadügyminisztérium döntése alapján választották. Július 2-án Andrij Taran azt mondta, a felvonulás idejére megváltoztatják a női kadétok egyenruháját, többek között más cipőket is kapnak.

Marina Bardina, Volodimir Zelenszkij elnök pártjának alelnök megerősítette a magassarkú cipők lecserélését, és elmondta azt is, hogy a botrány hatására a minisztérium programot indít a női katonák megkülönböztetése ellen, és már készülőben van egy hasonló tárgyú törvényjavaslat is.

Az ukrán hadseregben összesen több mint 31 ezer nő szolgál, közülük mindegy 4 000-en tiszti rangban. Ukrajna jelenleg is harcokat vív az ország keleti régióiban az oroszpárti szakadárok ellen, a konfliktusban 13 500 női katona is részt vett. A 2014 óta tartó harcokban az ukrán oldalon eddig több mint 13 ezren vesztették életeket.

XS
SM
MD
LG