Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyar állami pénzből terjeszkedne Varsóban a Fidesz-közeli politikai keltetőként működő kávézólánc


A budapesti Veres Pálné utcában található Scruton V.P. kávézó bejárata
A budapesti Veres Pálné utcában található Scruton V.P. kávézó bejárata

Kávézót nyitna, ehhez megfelelő ingatlant keres Varsóban a magyar Scruton-láncot működtető szervezet. A kávézók Magyarországon jobboldali politikai inkubátorként működnek. A lengyelországi terjeszkedés előkészítését egy alapítványon keresztül a magyar adófizetők finanszírozzák. A budapesti lengyel nagykövetség szerint a projekt egy olyan magánkezdeményezés, amelyben ők nem vesznek részt.

Egy 2022. júniusi estén magyar és lengyel politikusok találkoztak egy budapesti belvárosi kávézóban, a Veres Pálné utcában található Scruton V.P.-ben. Magyar részről Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója és Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke látta vendégül a lengyel Szejm három képviselőjét.

A politikusok azért jöttek össze, hogy egy zárt körű közönség előtti kerekasztal-beszélgetésen áttekintsék a két ország viszonyának aktuális helyzetét. Novák Katalin magyar köztársasági elnök egy hónappal korábban Varsóban lengyel közjogi méltóságoknál tett vizitet. A magyarok azt remélték, hogy Novák látogatásával áttörés következett be az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos, eltérő álláspontok miatt megromlott államközi viszonyban, de a budapesti viszontlátogatáson lengyel részről nem vett részt Novákhoz hasonló, magas rangú politikus.

Magyar oldalon mégis ezt az időpontot választották arra, hogy a beszélgetés elején bejelentést tegyenek egy olyan tervről, amely megváltoztathatja a két ország viszonyát. Orbán Balázs először elmondta, hogy a beszélgetés helyéül szolgáló Scruton nem csak egyszerű kávéház, találkozó- és vitahely is. Ezután Németh Zsolt bejelentette, hogy Scruton kávézók létrehozását tervezik Lengyelországban, például Varsóban vagy Przemyślben. Az öt politikus és a beszélgetés moderátora csak ezután kezdett a háborúval kapcsolatos nézeteltérések egyeztetésébe.

Néhány hónappal később, 2022 őszének végén egy kormányközeli alapítvány arról szerződött, hogy több mint ötvenmillió forintot biztosít támogatásként egy hasonló terv előkészítésére. A támogatás azt célozta, hogy hogy a Scruton-láncot működtető szervezet elkezdje az előkészületeket arra, hogy Varsóban is létrehozzanak egy ilyen kávéházat. A szóban forgó Batthyány Lajos Alapítvány (BLA) adófizetői pénzekből több más, a magyar kormánypárt politikájával egybecsengő nemzetközi projektet is finanszíroz.

Az egyszer meghosszabbított szerződés értelmében az volt a támogatás célja, hogy idén július végéig megalapítsák a működtetéshez szükséges lengyelországi vállalatot, és lépéseket tegyenek egy, a kávézó befogadására alkalmas ingatlan felkutatására.

Ismereteink szerint a projekt elindult, de az előzetes tervekhez képest késésben van. A Scruton-láncot működtető Apriori Cultura Nonprofit Zrt. ügyvezetője, Pesti Ivett úgy tájékoztatta a Szabad Európát , hogy „a projekt előkészítő munkálatai még zajlanak”.

A cikkünkben idézett, a varsói Scruton előkészületeivel és a magyar Scruton-lánccal kapcsolatos egyes iratokba a BLA és az alapítvány finanszírozásában szerepet játszó Miniszterelnöki Kabinetiroda székhelyein, közérdekű adatigénylés eredményeképpen tekintettünk be. Felhasználtunk korábbi adatigénylések során megszerzett, valamint nyilvános céges és civil szervezeti adatokat is. Emellett az események több szereplőjével vagy a lengyel–magyar kapcsolatok alakulására rálátó személlyel folytattunk beszélgetést.

A budapesti Scruton V.P.-ben lefolyt zárt körű beszélgetésen elhangzottakat az egyik lengyel résztvevő, Marek Kuchciński honlapján megjelent beszámoló alapján írtuk le. Az eszmecsere résztvevői és a hallgatóság részéről többen is megerősítették a Szabad Európának, hogy a beszélgetés során a leírtakról volt szó.

A 2022. júniusi beszélgetésen jelen lévő több, magas pozíciót betöltő lengyel tisztviselő ugyanakkor meglepetéssel fogadta, amikor a Szabad Európa a támogatással kapcsolatban kérdezte őket. Kuchciński, aki ma a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki kabinetfőnökeként dolgozik, valamint az eszmecserét a közönség soraiban meghallgató Sebastian Kęciek budapesti lengyel nagykövet részéről egyaránt úgy tájékoztatták a Szabad Európát: nem volt tudomásuk arról, hogy a terv magyar finanszírozáshoz jutott.

A Szabad Európa egy, a lengyel–magyar kapcsolatok terén tájékozott forrása szerint a terv azt mutatja, hogy a magyar kormány és a Fidesz nem érti, hogy Lengyelországban nincs fogadókészség az oroszbarátnak tartott magyar vezetés barátkozós manővereire.

Állami pénzt osztogatnak

Percekkel azután, hogy a Szabad Európa újságírója e-mailben megkereste Kuchcińskit, válaszként egy lengyel nyelvű üzenet érkezett a kabinetfőnöktől. Vélhetően a politikus tévedésből az újságírónak küldte a munkatársainak szánt instrukciót. Az üzenetben az állt: „Ez itt valószínűleg azzal a projekttel kapcsolatos, hogy létrehozzanak Lengyelországban egy Scruton kávézót. Kérlek, nézzetek utána a levélben említett BLA-nak, hogy ki áll mögötte.”

A Scruton-lánc varsói terjeszkedésének előkészületeit támogató BLA korábban Fidesz-kötődésű magánalapítványként működött, a 2010-es évek óta egyre nagyobb összegben bevételezett támogatásokat kormányszervektől, így a Miniszterelnökségtől vagy a Miniszterelnöki Kabinetirodától.

Az állami támogatásokból nem csak a BLA keretein belül működő programokra jutott pénz, egyes összegeket továbbadtak más, gyakran fideszes kötődésű szervezeteknek, többször egyértelműen politikai jellegű célokra. A nyilvánosság elől rejtve működő támogatási programról először az Átlátszó írt.

2021 májusában egy új törvény speciális alapítványi kategóriába helyezte a BLA-t. A törvény szerint ezek a – röviden közérdekű vagyonkezelő alapítványnak hívott – szervezetek közfeladatot látnak el a kormánytól függetlenül, ezért a magyar államnak az adófizetők pénzéből kell finanszíroznia a működésüket – így a BLA esetében a pénzosztási programot is.

A Lónyay–Hatvany-villa, jelenleg a Batthyány Lajos Alapítvány székháza, Budapest I. kerület, Csónak utca 1.
A Lónyay–Hatvany-villa, jelenleg a Batthyány Lajos Alapítvány székháza, Budapest I. kerület, Csónak utca 1.

A tavalyi évről szóló beszámolója szerint a BLA a neki adott állami pénzből fedezi tevékenységét, csak idén több mint kilencmilliárd forint állami támogatást bevételezett. Az alapítványnak a kormányzati vagyonjuttatásokon kívül az exkluzív budavári székhely, a Lónyay–Hatvany-villa egy részének bérbeadásából van bevétele. Az alapítvány két éve szintén ingyen kapta az államtól a több mint 13 milliárd forintos értékű ingatlant. Az BLA kuratóriumát évek óta Dezső Tamás, a kormányközeli Migrációkutató Intézet igazgatója elnökli.

A BLA több olyan projektet is finanszírozott az elmúlt években, amelyek a Fidesz politikáját támogatják. Az alapítvány berkein belül működik a Danube Institute nevű agytröszt, amelynek egyik fő célja egy támogatáshoz kapcsolódó irat szerint a magyar kormányzati álláspontok „nemzetközi megjelenítésének erősítése az angolszász politikai döntéshozó elitekben”.

A BLA 1,6 milliárd forinttal finanszírozta azt is, hogy a The European Conservative című folyóirat kiadója brüsszeli irodát béreljen, és kiadjon egy online hírportált, amellyel a szervezet az európai uniós jobboldal kulcsintézményévé szeretne válni.

Ehhez kapcsolódóan: Több mint 1,6 milliárdba került a magyar adófizetőknek egy brüsszeli, angol nyelvű jobboldali hírportál

Konzervatív inkubátorházak

2019 augusztusának elején jegyezték be a ma Magyarországon négy egységet fenntartó Scruton-láncot működtető Apriori Cultura Nonprofit Zrt. jogelődjét. A BLA még ugyanebben a hónapban támogatási kérelmet nyújtott be a Miniszterelnöki Kabinetiroda részére, amelyben egyebek mellett úgynevezett közösségi inkubátorház és közösségi tér létrehozásának támogatására kértek harmadik félnek továbbadható pénzt. Az iratban közölték: „A támogatás terhére megvásárolt ingatlanok a végső kedvezményezettek kizárólagos tulajdonát képezik."

A kérelemhez csatolt feladattervben az is olvasható, hogy mit értenek közösségi inkubátorház alatt: olyan helyet, „ahol a fiatal értelmiségi réteg tagjai informális keretek között kapcsolatba tudnak kerülni egymással és a közéletünk meghatározó szereplőivel”.

A budapesti Veres Pálné utcában található Scruton V.P. kávézó
A budapesti Veres Pálné utcában található Scruton V.P. kávézó

A szerződés megkötését követően a BLA háromszázmillió forintos támogatást adott az Apriori Culturának „közösségi inkubátorház létrehozása” címmel. A szervezet ebből 196 millió forintot a lánc későbbi első kávézójának teret adó, az Országháztól néhány perc sétára fekvő Zoltán utcában található ingatlanra költött.

2020-ban a BLA további „közéleti műhelyek, inkubátorházak” létrehozására újabb hatszázmillió forintot kért és kapott a Miniszterelnöki Kabinetirodától azzal, hogy ebből 364 millió forintot ingatlanvásárlásra kéne fordítani. A BLA a pénzt továbbadta az Apriori Cultura részére.

A támogatási szerződéshez csatolt feladattervben a BLA azt írja, hogy az állami forrásokból finanszírozni kívánt inkubátorházak „terveink szerint kulcsfontosságú szerepet játszanak majd abban a közösségépítésben, amely a jövő magyar konzervatív értelmiségének képzését célozza”.

Roger Scruton brit konzervatív filozófus, Orbán Viktor jó barátja 2020 elején hunyt el. A scruton szóvédjegyet 2020 nyarára az Apriori Cultura levédette, majd 2020 telén előbb a filozófus nevét viselő, Zoltán utcai első kávéház, majd később a lánc két további budapesti egysége, valamint a balatoni helyszín is megnyitott.

Fidesz-közeli közösséget építenek

Egy, a Scruton V.P. megnyitását kísérő imázsvideóban vidám fiatalokat lehet látni, akik különböző újságokat, a The European Conservative, valamint az akkoriban Fidesz-közeli, azóta már megszűnt Figyelő című lap egy-egy példányát lapozgatják a kávézóban. A Scruton mindegyik egységében rendszeresen tartanak különböző nyilvános eseményeket, amelyeknek résztvevői gyakran fideszes vagy fideszes kötődésű közéleti személyiségek.

A BLA eddig 2 milliárd 96 millió forint támogatásról szerződött a magyar Scruton-lánc működtetésére, ebből csak a 2023. évi működtetésre szánt összeg közel félmilliárd forint. A 2022-re szóló támogatásra vonatkozó szakmai programban az Apriori Cultura részéről azt írták: „Közösségi tereink alkalmasak arra, hogy a konzervatív szellemiségben, hagyományok tiszteletében osztozó […] ifjú nemzedék tagjai közösséggé formálódjanak, és […] közös álláspontot képviselve jelenjenek meg és mondjanak határozott véleményt fontos közéleti kérdésekben”.

Az idei támogatással kapcsolatos, hasonló dokumentumban az olvasható: „Kitűzött célunk a scrutoni értékteremtő-értékmentő hagyományok, konzervatív szemlélet még szélesebb körben történő megismertetése […] mind itthon, mind határokon átívelve.”

A kávézó főnökei

Az Apriori Cultura két tulajdonosa közül az egyik ma Fejérdy Zsófia, aki egy jó kormányzati kapcsolatokkal bíró reklámcéget tulajdonol. A másik résztulajdonos az ügyvezetői tisztséget is betöltő Pesti Ivett, aki a fideszes Kocsis Máté polgármesterkedése idején a budapesti Józsefváros önkormányzatának vagyonkezelő cégét vezette.

A Mathias Corvinus Collegium székházában található Scruton MCC kávézó bejárata
A Mathias Corvinus Collegium székházában található Scruton MCC kávézó bejárata

A vállalat alapításától kezdve 2021-ig a cég tulajdonos-ügyvezetője Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kormányközeli tehetséggondozó szervezet főigazgatója volt. Úgy tudni, fideszes körökben az Scrutont működtető szervezetet ma is Szalaihoz kötik. Ezt jelzi, hogy az egyik Scruton-egység az MCC székházában működik, továbbá hogy az Apriori Cultura felügyelőbizottságának egyik tagja, Szabó-Hontvári Adrienn az MCC-ben Szalai operatív helyetteseként dolgozik. Az MCC-nek 2011 óta tanácsokat adó Mezei Balázs Mihály filozófus a Scruton nemzetközi kapcsolatépítésébe is besegít.

Szalai idén tavasszal Roger Scruton özvegyével közösen írta alá az MCC és a brit filozófus emlékét ápoló, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban aktív The Roger Scruton Legacy Foundation közötti együttműködési megállapodást.

Fű alatti bejelentés

Az MCC-főigazgató Szalai Zoltán a Fidesz-közeli Mandiner című hetilap főszerkesztőjeként is dolgozik. Ez azért érdekes, mert a tavaly júniusi lengyel–magyar kerekasztal-beszélgetésről szóló egyetlen általunk ismert helyszíni sajtóbeszámolót a Fidesz-közeli Mandiner hetilap közölte – ebben ugyanakkor nem olvasható semmi a tervezett lengyelországi Scruton-terjeszkedésről.

Meghívó a Scruton V.P.-be a Lengyelek és magyarok az orosz–ukrán háborúról című eseményre
Meghívó a Scruton V.P.-be a Lengyelek és magyarok az orosz–ukrán háborúról című eseményre

A Szabad Európa nem találta nyomát annak, hogy közösségi felületein a Scruton a szokásos módon meghirdette volna az eseményt. Németh Zsolt a saját profilján közreadott egy meghívót: e szerint a rendezvény „zárt körű, előzetes regisztrációhoz kötött” volt.

Az eseményről készült egyik fotón felismerhető, hogy prominens személyiségek – Kęciek budapesti lengyel nagykövet, valamint Martonyi János volt magyar külügyminiszter – is helyet foglaltak a vendégek között. Kuchciński honlapján azt írták: a hallgatóság soraiban a kommunista rendszerrel egykor szemben álló volt ellenzékiek ültek.

Mossák kezüket

A BLA és az Apriori Cultura Nonprofit Zrt. közti, Scruton – Varsó közösségi tér előkészületi munkáinak finanszírozása, I. ütem tárgyban született szerződést a beszélgetés után néhány hónappal, 2022. szeptember végén írták alá. A szerződés mellé csatolt szakmai programból kiderül, hogy a varsói Scruton terve már az orosz–ukrán háború kitörése előtt megszületett.

„Az utóbbi hónapok nemzetközi változásai, kiváltképp az orosz–ukrán háború olyan helyzetet teremtett, melynek nyomán a varsói közösségi tér kialakításának ütemezését újra kellett gondolnunk – írták az Apriori Cultura részéről a dokumentumban. – A varsói megjelenést azonban ilyen körülmények ellenére is – vagy épp e körülmények miatt – kiemelten fontosnak tartjuk […] ilyen körülmények között kisebb lépésekben valósítandó meg, de mindenképpen megvalósítandó az általunk kitűzött cél.”

A Scruton-lánc varsói terjeszkedésére vonatkozó elképzelés mindeddig nem volt ismert sem a széles körű magyar, sem lengyel nyilvánosságban. Lengyel–magyar kapcsolatok terén tájékozott forrásunk – aki a téma érzékenységére tekintettel neve elhallgatását kérte – a Szabad Európától hallott először a projektről.

Forrásunk szerint a kávézólánc kinti terveiről szóló bejelentést 2022 nyarán a Scruton V.P.-ben meghallgató lengyelek névsorából azt a következtetést lehet levonni, hogy a varsói kávézó ügyét elsősorban Budapesten ambicionálják.

A Scruton V.P.-ben tartott beszélgetésben részt vevő három lengyel képviselő közül ketten – az egyaránt a kormánypárti PiS soraiba tartozó Marek Kuchciński és Ryszard Terlecki frakcióvezető – a Szejm magyarbarát csoportjának tagjai. Forrásunk szerint „ez a két lengyel politikus, akik még tartják a Fidesszel a kapcsolatot, de messze nem olyan hőfokon, mint a háború előtt”. A delegáció harmadik tagja, Bogusław Sonik kifelé tart a politikából, nemrég jelentette be, hogy nem is indul a következő választáson.

A beszélgetést moderáló Maciej Szymanowski a magyarokkal való együttműködés lengyelországi intézménye, a varsói Wacław Felczak Intézet vezetője – és úgy tudni, Orbán Viktor személyes jó ismerőse.

Marek Kuchciński egy varsói sajtótájékoztatón 2019-ben
Marek Kuchciński egy varsói sajtótájékoztatón 2019-ben

A Szabad Európa megkeresésére a kerekasztal-beszélgetésen még a Szejm külügyi bizottsági elnökeként részt vevő, ma már Morawiecki miniszterelnök kabinetfőnökeként dolgozó Kuchciński azt írta: „Semmilyen információm nincs a lengyelországi Scruton kávézó magyar finanszírozásáról.”

A budapesti lengyel nagykövetség azt válaszolta a Szabad Európának, hogy „nem veszünk részt ebben az ügyben”. Tájékoztatásuk szerint nincs tudomásuk a projektről, amelyet magánkezdeményezésnek tekintenek. Hozzátették: Kęciek nagykövet a Scruton V.P.-beli beszélgetést magánszemélyként hallgatta meg.

A lengyel Fidesz-kép javítása

Lengyel–magyar kapcsolatok terén tájékozott forrásunk szerint a varsói Scruton létrehozását célzó projekt egyértelműen politikai jellegű, és hatással lehet a két ország kapcsolatára. A kávézót szerinte egy olyan, a hivatalos diplomáciai szervekhez képest alternatív vonalnak szánhatják a Fidesz politikájának népszerűsítésére, amelynek célja „a Pis és a Fidesz közötti kapcsolatok javítása”, illetve „a PiS-hez köthető értelmiség becsatornázása a magyar kormányhoz, és a leromlott lengyelországi Fidesz-kép javítása” lehet.

E forrásunk szerint ugyanakkor ma semmi esély arra, hogy sikerre lehessen vinni egy ilyen vállalkozást, ugyanis lengyel oldalon nincs fogadókészség egy hasonló intézményre: a budapestiek „el fognak költeni milliárdos nagyságrendű magyar adófizetői forintot, és semmi hozadéka nem lesz”.

A konzervatív beállítottságú lengyel kormánypárt, a PiS korábban szívélyes kapcsolatot ápolt a Fidesszel, ami a két párt holdudvarára is kiterjedt. Így például a lengyel kormánykörökhöz közel álló Ordo Iuris, valamint a Scrutonhoz hasonlóan a BLA finanszírozásával működő Alapjogokért Központ között is szoros volt az együttműködés. A barátságban azonban törés állt be az orosz–ukrán háború kitörése óta (erről korábban a Direkt36 közölt cikket).

Forrásunk szerint ma a lengyel kormányköröknek öngól lenne annak a pártnak, a Fidesznek a holdudvarával „közös projektet indítani, amelyről egész Lengyelországban mindenki úgy tartja, kormánypárt és ellenzék, hogy az oroszok szekerét tolja a háborúban, szemben Lengyelország stratégiai érdekeivel”. Szerinte ha „ezt ma megteszik Varsóban, abban biztos vagyok, hogy a lengyel ellenzéki sajtó tele lesz azzal, hogy az oroszbarát magyar kormány terjeszkedik Lengyelországban”.

Forrásunk szerint „az egész terv azt mutatja, hogy a Fidesz nem akarja megérteni a lengyel helyzetet. Lepereg róluk minden. Nem értik, hogy Lengyelország számára ez a háború a lengyel biztonságról és a szuverenitásról szól. Nem értik, hogy ma minden oroszbarát gesztus lengyelellenes cselekedet.”

Forrásunk úgy véli: a magyar kormány „egy módon tudna javítani a magyar–lengyel kapcsolatokon; ha változtatna a háborúhoz való hozzáállásán”.

Megteremtik az alapokat

A Szabad Európa megkeresésére a Scruton V.P.-ben tartott beszélgetés magyar résztvevői jelezték, hogy hivatalosan nincs közük a támogatási döntéshez. Orbán Balázs környezetéből azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a kérdésben a Scruton vezetősége kompetens, míg Németh Zsolt meglepetését fejezte ki afelett, hogy a kávézólánc támogatást kapott a varsói terjeszkedés előkészítésére.

Pesti Ivett, az Apriori Cultura ügyvezetője arról tájékoztatta a Szabad Európát: a tervezett kávézóval Varsóban is „a kulturális életet szeretnénk gazdagítani, csakúgy, mint Magyarországon”.

A varsói Scruton előkészítésére adott támogatás összege 50,3 millió forint, amely az iratok szerint arra szolgál, hogy megteremtsék az alapokat „a magyarországihoz hasonló közösségi tér létrehozásához. […] lengyelországi vállalat alapítása, ehhez kapcsolódó adminisztratív feladatok elvégzése, a megfelelő ingatlan felkutatásának megkezdése.”

A szakmai programban az Apriori Cultura részéről azt írták: „Fontosnak tartjuk, hogy a közösségi tér funkciói a budapesti terekhez hasonlóan a varsói ingatlanon belül is megvalósulhassanak, pl. pódium és vendégtér az előadásoknak, kisebb diák/játszó/olvasó szoba, kiállítótér a képzőművészeti bemutatókhoz […] szempont az is, hogy kialakított konyhával rendelkezzen.”

A projekt az előzetes tervekhez képest lassabban halad. Az eredetileg még tavaly teljesíteni tervezett szerződés egy módosítása idén július végéig tolta ki az elvégzendő feladatok határidejét. A módosításhoz tartozó dokumentációban az Apriori Cultura azt írta: „Varsói partnereinkkel folytatott egyeztetések egyértelművé tették, hogy 2023 januárjától, az ünnepek elmúltával várható érdemi előrelépés a projektben.”

Pesti Ivett ügyvezető arról tájékoztatta a Szabad Európát, hogy a lengyelországi cég magyar vezetőjéül és a segítőjének szánt lengyel projektmenedzser pozíciójára sem választottak még ki senkit. Válasza szerint a kávézó létrehozásának előkészítésében az Apriori Cultura varsói partnereként jelenleg „ingatlanközvetítő és ügyvéd” működik közre.

A résztulajdonos-ügyvezető nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy mikorra várható a varsói ingatlan megvásárlása, illetve a kávézó megnyitása.

  • 16x9 Image

    Sarkadi Nagy Márton

    Sarkadi Nagy Márton a Szabad Európa külsős munkatársa. Oknyomozó újságíróként korábban az Organized Crime and Corruption Reporting Project és a VSquare nemzetközi újságírói együttműködés projektjeiben dolgozott, valamint az Átlátszónál és több más magyar médiumnál.

XS
SM
MD
LG